Bios-app voor blinden

ZEIST/SOEST - Blinden en slechtzienden kunnen vanaf nu in elke bioscoop naar de film. Dankzij de nieuwe app Watson, kunnen ze voortaan overal audiodescriptie krijgen.
Dat is een techniek waarbij een stem steeds aanvullende informatie geeft. Over gezichtsuitdrukkingen en plaatsbepalingen, maar ook over hoe de verhaallijn zich ontwikkelt en om bijvoorbeeld duidelijk te maken wie wie achtervolgt.
Door deze extra uitleg kunnen mensen met een visuele beperking een film veel beter begrijpen. De techniek bestaat al een tijd, maar was slechts in vier bioscopen beschikbaar.
Het bedrijf Soundfocus uit Soest én Bartiméus Sonneheerdt in Zeist zijn verantwoordelijk voor de revolutionaire app die op de smartphone geïnstalleerd kan worden. Directeur Carla Aalderink van Bartiméus Sonneheerdt denkt dat de 400.000 blinden en slechtzienden in Nederland er heel blij mee zullen zijn.
Maandag wordt Watson gelanceerd en ook tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht volgende week is er aandacht voor. De app is te downloaden voor Android- en Apple-gebruikers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.