Woerden zet toch fretten in tegen konijnenplaag

WOERDEN - Om de konijnenplaag op de Woerdense begraafplaats Rijnhof terug te dringen, zet de gemeente Woerden opnieuw fretten in. Eerder werden de roofdieren al gebruikt om het aantal konijnen terug te dringen, maar dat had niet het gewenste effect. Er is al langere tijd veel overlast van konijnen op de begraafplaats.
De konijnenburchten worden afgezet met netten en kooien waarna de fretten de holen in worden gestuurd. Omdat de konijnen hiervan schrikken, vluchten ze naar buiten en kunnen ze worden gevangen. Vervolgens wordt de knaagdieren afgemaakt. Drachtige en zogende konijnen worden losgelaten, zo is afgesproken.
De konijnen vreten boeketten op en planten kaal en maken tunnels onder de graven en voetpaden. Door het weer van afgelopen maanden is de konijnenpopulatie enorm gegroeid, waardoor snel optreden nodig is. Eigenaren van de graven hebben hier al in het voorjaar sterk op aangedrongen.

FRETTEREN

De gemeente heeft verschillende opties gewogen en vindt dat het zogenoemde 'fretteren' de diervriendelijkste methode is om de konijnen te laten verdwijnen. Het afschieten van de dieren is geen optie, omdat Rijnhof dan voor langere tijd gesloten moet worden. Ook vindt Woerden schieten op een begraafplaats ongepast.
Om problemen met konijnen in de toekomst te voorkomen, zoekt het college nog naar passende oplossingen. Hekken rondom de begraafplaats neerzetten heeft geen zin, omdat de konijnen daar omheen graven. Ook het uitzetten van marters, wat in vergelijkbare gevallen op andere grafvelden in het land gebeurt, geniet niet de voorkeur.
''Het nadeel van marters is dat ze zich ook snel voortplanten'', zegt wethouder Duindam. ''Als de konijnen verdwenen zijn, rukken ze op naar bewoond gebied waarbij de kans groot is dat ze konijnen die als huisdieren gehouden worden aanvallen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.