Honderden vluchtelingen in Jaarbeurs

UTRECHT - In Utrecht zijn dinsdagavond tweehonderd vluchtelingen opgevangen in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs. Er is plaats voor vijfhonderd asielzoekers. Of alle bedden ook in gebruik genomen zullen worden, moet de komende dagen blijken.
De vluchtelingen kwamen aan met bussen vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze blijven tot 24 oktober en zijn opgevangen op de zevende verdieping van het Beatrixgebouw.
Het college van Utrecht meldde maandag al dat het op zoek gaat naar middelgrote panden, zoals kantoren, om vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Dit proces kwam volgens de gemeente in een stroomversnelling toen het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) dinsdag aangaf dat de acute nood voor opvang urgenter en groter is dan voorzien.
Wethouder Margriet Jongerius: "Deze tijdelijke opvang past in de lange traditie van Utrecht als mensenrechtenstad. Het is hartverwarmend om te merken dat mensen en organisaties in de stad ook een steentje willen bijdragen. Wij zijn als gemeente heel blij met de mogelijkheid die de Jaarbeurs biedt."
Meer details over de precieze invulling van de opvang worden woensdag bekend. De gemeente organiseert 's avonds een informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden. Daarbij is het COA aanwezig om informatie te geven, ook over mogelijkheden voor vrijwillige inzet en bijdragen.
Ook de koepelgevangenissen in Arnhem en Haarlem gaan enkele honderden vluchtelingen opvangen. In alle gevallen gaat het om noodopvang.

Honderden vluchtelingen in Jaarbeurs
Honderden vluchtelingen in Jaarbeurs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.