Gemeenten bereid extra vluchtelingen op te nemen

PROVINCIE UTRECHT - De gemeenten in de provincie Utrecht zijn bereid om (meer) vluchtelingen op te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat RTV Utrecht met andere regionale omroepen en de NOS heeft uitgevoerd. Ook in de rest van Nederland willen de meeste gemeenten praten over extra opvang.
In de provincie hebben 20 van de 26 gemeenten gereageerd op een enquete waarin gevraagd werd of het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een gesprek over asielzoekers heeft aangevraagd. Alle gemeenten die hebben gereageerd zeggen bereid te zijn om asielzoekers op te vangen.
Sommige gemeenten hebben 'misschien' geantwoord, omdat ze eerst meer informatie van het COA willen. Utrechtse Heuvelrug zegt dat er nog gekeken wordt naar een nieuwe locatie en uitbreiding van het huidige asielzoekerscentrum, maar geeft ook aan dat de gemeente al 875 asielzoekers opvangt.

NOODOPVANG

Onder meer Woerden en Amersfoort zeggen dat het COA gevraagd heeft om noodopvang. Daar wordt nu over gesproken met de gemeenteraad en met het COA. In Utrecht worden momenteel honderden vluchtelingen opgevangen in het Beatrixgebouw. Utrechtse Heuvelrug onderzoekt een aanbod van Protestantse Kerken Nederland om een oud conferentiecentrum in te zetten.
Naast noodopvang en reguliere opvang, zijn er ook woningen nodig voor de vluchtelingen die mogen blijven. Veel gemeenten geven aan dat dat een lastige opgave is. De meeste gemeenten hebben een achterstand en vrezen voor reacties van inwoners die ook wachten op een woning.

OVERZICHT

(*Inwoneraantal: CBS)

UTRECHT

Bereid om extra vluchtelingen op te nemen. Er is al een asielzoekerscentrum en gezocht wordt naar een plek voor een tweede. De gemeente biedt sinds dinsdagavond honderden vluchtelingen noodopvang in het Beatrixtheater. Achterstand bij het toewijzen van woningen voor vluchtelingen die mogen blijven.

(Utrecht had 334.176 inwoners op 1/1/15)

AMERSFOORT

Bereid om extra vluchtelingen op te nemen. Met het COA wordt gekeken naar mogelijkheden voor noodopvang. Al eerder kwam verzoek uitbreiding huidige azc: 300 naar 600 plekken. Amersfoort heeft moeite met het vinden van woningen voor vluchtelingen die mogen blijven.

(Amersfoort had 152.481 inwoners op 1/1/15)

BAARN

De gemeente heeft contact gezocht met COA en aangeboden mee te denken over het huisvesten van vluchtelingen. Het college is begaan met het lot van de ontheemden en wil waar kan helpen. Baarn moet dit jaar 43 statushouders huisvesten en dat gaat lukken. In 2016 verwacht Baarn een hoger aantal statushouders op de woningmarkt. Inwoners van de gemeente maken zich zorgen over de druk op de woningmarkt. De gemeente overlegt daarom met onder andere de provincie Utrecht en woningcorporaties om voor dit probleem een oplossing te vinden.

(Baarn had 24.406 inwoners op 1/1/15)

BUNNIK

De gemeente heeft eerder in 2015 met COA gekeken naar de opvang van 500-700 vluchtelingen. Toen bleek in Bunnik geen geschikte ruimte te zijn en dat bleek er begin september nog steeds niet te zijn. Dessalniettemin staat Bunnik "welwillend en positief ten opzichte van de opvang van asielzoekers." De gemeente heeft voldoende woonruimte voor de toewezen statushouders.

(Bunnik had 14.662 inwoners op 1/1/15)

BUNSCHOTEN

De gemeente geeft aan dat COA geen verzoek heeft ingediend en dat de gemeente ook geen plek heeft aangeboden. Bunschoten moet 35 statushouders een woning aanbieden en dat gaat lukken, aldus de gemeente.

(Bunschoten had 20.647 inwoners op 1/1/15)

DE BILT

De gemeente geeft aan dat COA geen verzoek heeft ingediend en dat de gemeente ook geen plek heeft aangeboden. Wel is gevraagd waaraan een eventuele opvanglocatie moet voldoen. Als er een verzoek komt, gaat De Bilt "van harte én ten volle meewerken". Er moeten dit jaar 84 statushouders een woning krijgen en dat gaat De Bilt niet lukken.

(De Bilt had 42.169 inwoners op 1/1/15)

DE RONDE VENEN

Het college heeft dinsdag besloten dat de gemeente De Ronde Venen haar verantwoordelijkheid zal nemen in de sterk groeiende huisvestingsvraag van vluchtelingen. De inspanningen van de gemeente zullen daarbij vooral gericht zijn op het huisvesten van vergunninghouders.

(De Ronde Venen had 42.588 inwoners op 1/1/15)

EEMNES

De gemeente heeft nog geen verzoek van het COA gehad, maar is bereid om samen met omliggende gemeenten meer dan 1000 mensen op te vangen. Er moeten acht statushouders worden ondergebracht en het is nog onduidelijk of dat gaat lukken.

(Eemnes had 8.807 inwoners op 1/1/15)

HOUTEN

De gemeente heeft gesprekken gevoerd met het COA. Er zijn geen kant-en-klare plekken maar voor de lange termijn onderzoekt Houten of er kantoren kunnen worden omgebouwd. Voor 83 mensen moet een woning worden gevonden en dat gaat de gemeente halen. Dinsdag besloot het college zich extra in te spannen voor statushouders. Zo worden ze ondermeer geholpen bij het vinden van werk, een woning en het instromen in de Houtense samenleving.

(Houten had 48.637 inwoners op 1/1/15)

IJSSELSTEIN

De gemeente geeft aan dat COA geen verzoek heeft ingediend en dat de gemeente ook geen plek heeft aangeboden. IJsselstein moet 60 statushouders een woning aanbieden en dat gaat lukken, aldus de gemeente.

(IJsselstein had 34.061 inwoners op 1/1/15)

LEUSDEN

De gemeente heeft aangeboden om lege kantoorpanden om te bouwen voor maximaal 500 mensen. COA wil echter minimaal 800 mensen opvangen en Leusden gaat met de inwoners in gesprek of dat mogelijk is. Eerder was er een azc in Leusden voor 350 mensen. De gemeente moet 54 statushouders een woning aanbieden en dat gaat niet lukken, aldus de gemeente. (Leusden had 29.062 inwoners op 1/1/15)

LOPIK

De gemeente geeft aan dat COA geen verzoek heeft ingediend en dat de gemeente ook geen plek heeft aangeboden. Lopik moet 25 statushouders een woning aanbieden en dat gaat lukken, aldus de gemeente.

(Lopik had 14.099 inwoners op 1/1/15)

MONTFOORT

De gemeente geeft aan dat COA geen verzoek heeft ingediend maar dat de gemeente wel heeft aangeboden vluchtelingen onder te brengen. Er is nog geen plek beschikbaar. Het onderbrengen van 24 statushouders gaat lukken.

(Montfoort had 13.672 inwoners op 1/1/15)

NIEUWEGEIN

Gaf geen antwoord op de enquête.

(Nieuwegein had 61.264 inwoners op 1/1/15)

OUDEWATER

De gemeente geeft aan dat COA geen verzoek heeft ingediend en dat de gemeente ook geen plek heeft aangeboden. Oudewater ziet geen plek voor een opvangcentrum maar overweegt wel 10 extra statushouders een woning aan te bieden. Het onderbrengen van de toegewezen 20 statushouders gaat lukken.

(Oudewater had 9.924 inwoners op 1/1/15)

RENSWOUDE

Binnen de gemeente is nog niet gesproken over mogelijke opvang van vluchtelingen. Het wordt lastig om de tien toegewezen statushouders een woning aan te bieden, aldus de gemeente.

(Renswoude had 5001 inwoners op 1/1/15)

RHENEN

Gaf geen antwoord op de enquête.

(Rhenen had 4.976 inwoners op 1/1/15)

SOEST

Gaf geen antwoord op de enquête.

(Soest had 45.454 inwoners op 1/1/15)

STICHTSE VECHT

De gemeente heeft eerder een verzoek van het COA om 228 mensen op te vangen afgewezen. Toch heeft de gemeente het COA aangeboden vluchtelingen op te vangen. Tien partijen roepen in een motie op om snel een plek te vinden. De gemeenten moet nog 82 statushouders een woning geven. De vraag is of dat lukt, aldus de gemeente. Daarom loopt er een proef met het onderbrengen van meer mensen in een huis.

(Stichtse Vecht had 63.943 inwoners op 1/1/15)

UTRECHTSE HEUVELRUG

De gemeente huisvest al twee azcs in Overberg en Leersum die propvol zitten met in totaal 875 vluchtelingen. De gemeente kijkt naar een aanbod van PKN om 100 mensen met spoed onder te brengen in een gebouw van een voormalig conferentieoord van de kerk. In 2015 moet de gemeente ook 83 statushouders onderbrengen en dat gaat niet lukken.

(Utrechtse Heuvelrug had 48.183 inwoners op 1/1/15)

VEENENDAAL

De gemeente heeft zich niet actief gemeld bij het COA om opvang te faciliteren. Ook zijn ze (nog) niet benaderd. Het college houdt een vinger aan de pols wat betreft opvang van vluchtelingen en bepreekt intern wat de mogelijkheden zijn mocht er alsnog een verzoek van het COA komen. Wel wil het college lokale initiatieven voor opvang, bijvoorbeeld door kerken en particulieren, actief steunen. Statushouders worden geholpen aan woningen. Dat gebeurt in een samenwerkingsverband met omliggende gemeenten.

(Veenendaal had 63.440 inwoners op 1/1/15)

VIANEN

De gemeente geeft aan dat COA geen verzoek heeft ingediend en dat de gemeente ook geen plek heeft aangeboden. VIanen is bereid maximaal 100 tot 300 mensen op te vangen. Nog niet bekend hoeveel statushouders in Vianen een huis moeten krijgen.

(Vianen had 19.632 inwoners op 1/1/15)

WIJK BIJ DUURSTEDE

De gemeente zegt dat het maximaal 100 asielzoekers wil onderbrengen. "We hebben niet de beschikking over grote hallen voor de opvang". Er moeten meer dan 40 statushouders een woning krijgen en dat gaat niet lukken.

(Wijk bij Duurstede had 23.222 inwoners op 1/1/15)

WOERDEN

De gemeente heeft geen vraag gekregen maar zoekt zelf actief naar een plek waar heel snel 300 vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

(Woerden had 50.631 inwoners op 1/1/15)

WOUDENBERG

De gemeente is bereid met het COA in gesprek te gaan, maar geeft aan dat veel inwoners al betrokken zijn bij de opvang in de acz's in de Utrechtse Heuvelrug. Het gaat waarschijnlijk niet lukken om alle statushouders onder te brengen.

(Woudenberg had 12.487 inwoners op 1/1/15)

ZEIST

De gemeente is in gesprek met het COA. Er moeten 123 statushouders een woning krijgen en dat gaat lukken dankzij de inzet van woningcorporaties.

(Zeist had 61.641 inwoners op 1/1/15)

Reportages vanuit Beatrixgebouw
Interview met Vluchtelingenwerk en stamgast Joris Linssen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.