Team om druk asielkinderen scholen te verlichten

UTRECHT - Er komt een speciaal team op problemen op te lossen rond asielkinderen die naar school moeten. Scholen krijgen steeds meer te maken met de financiering van deze nieuwe leerlingen.
De kinderen moeten verder Nederlandse les krijgen en hebben vaak te kampen met trauma's, ook een aspect waar scholen op in moeten spelen. De koepelorganisatie voor basisonderwijs, de PO-Raad, gaat daarom om de tafel met het COA, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Algemene Onderwijsbond (AOb), vakbond CNV en Lowan (ondersteuning onderwijs nieuwkomers).
Het lukt scholen momenteel nog wel om alle leerlingen op te nemen, hoewel "soms met houtje-touwtje oplossingen", aldus een woordvoerder van de PO-Raad. Ook lukt het niet altijd om kinderen binnen drie dagen na aankomst in Nederland onderwijs te geven.
De druk op scholen neemt toe door de groeiende aantallen vluchtelingen die naar Nederland komen. Scholen in de asielzoekerscentra zelf zitten inmiddels zo goed als vol, aldus de PO-Raad.
Een van de dingen die scholen zullen moeten regelen is het aantrekken van leraren die Nederlands als tweede taal (NT2) kunnen geven. Die waren er vroeger genoeg, aldus de woordvoerder, maar zijn inmiddels veelal wegbezuinigd. "Wellicht wordt het ook een taak van het team om na te gaan hoeveel van dergelijke leraren er nog zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.