Vragen en zorgen over vluchtelingen in Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Inwoners van Utrecht zijn woensdagavond bijgepraat over de noodopvang voor vluchtelingen in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs.
Honderd tot tweehonderd bezoekers kwamen af op de bijeenkomst voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Zij werden te woord gestaan door mensen van het COA, Vluchtelingenwerk en wethouder Jongerius.
Tegen de Utrechtse noodopvang bleek weinig weerstand te zijn, al werden tal van vragen gesteld waarin de zorgen soms doorklonken. Bezoekers van de bijeenkomst wilden bijvoorbeeld weten wat er met de vluchtelingen gaat gebeuren, hoe ze eraan toe zijn, of ze medisch zijn gekeurd, wat er gebeurt met vluchtelingen met psychische problemen en hoe er geholpen kan worden.
Ook wilden de Utrechters weten of de vluchtelingen het Beatrixgebouw uit kunnen. Dat gebeurt wel. Er wordt gewerkt met bandjes. Tijdens de informatiebijeenkomst werd verteld dat de communicatie met de vluchtelingen in Utrecht langzamerhand op gang komt. Aanvankelijk ging dat moeilijker omdat een deel zich nog timide opstelde.
Vluchtelingenwerk bekijkt nu met het COA of de asielzoekers al in Utrecht geïnformeerd kunnen worden over de verdere procedure zodat zij weten waar ze aan toe zijn.
In het Utrechtse Beatrixgebouw (Jaarbeurs) worden woensdagavond nog eens honderd tot tweehonderd vluchtelingen opgevangen. Het gaat vooral om Syriërs.
Op de zevende verdieping van het gebouw zijn vijfhonderd bedden. De noodopvang is tot 24 oktober beschikbaar. Dinsdag werden er al tweehonderd vluchtelingen ondergebracht, overwegend mannen uit Syrië en Eritrea. De paar kinderen die er zijn worden overigens niet opgevangen in de Utrechtse noodopvang, maar in een azc.
Voor het asielaanvraagtraject moeten ze weer terug naar Ter Apel. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is extra mensen aan het opleiden vanwege de vluchtelingenstroom.

Vragen en zorgen over vluchtelingen in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.