Jonge Amersfoorters gearresteerd in grote cybercrimezaak

AMERSFOORT - Twee Amersfoorters zijn gearresteerd in een cybercrimezaak met honderden Nederlandse slachtoffers. De mannen van 18 en 22 zijn afgelopen maandag aangehouden. Dat maakte de politie donderdag bekend.
De cybercriminelen zouden een virus hebben verspreid. Het virus versleutelde bestanden op computers waardoor slachtoffers er niet meer bij konden. Het ging onder meer om vakantiefoto's, muziek, powerpointpresentaties, Excel- en Word-bestanden.
De cybercriminelen eisten geld in de vorm van de digitale munt bitcoin, in ruil voor ontsleuteling van de bestanden. Als de slachtoffers niet betaalden, bleven de bestanden onbereikbaar. Een aantal mensen heeft daadwerkelijk betaald. Het is niet bekend hoeveel dat er precies zijn geweest.

EXPERTS

Cybercrime-experts van de politie hebben bij het opsporen van de verdachten samengewerkt met ICT-beveiliger Kaspersky Lab. Het bedrijf heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het virus met de naam CoinVault, dat via e-mails werd verspreid.
Volgens Kaspersky-onderzoeker Jornt van der Wiel komen de meeste slachtoffers van de
'gijzelingssoftware' uit Nederland. Het gaat om ongeveer duizend personen.
Ook in de VS, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië waren enkele honderden mensen de dupe. In totaal gingen 1500 computers 'op slot'.
De Amersfoorters worden donderdag voorgeleid in Rotterdam.

Thomas Aling van de Landelijke Eenhoud over de cybercrimezaak
Slachtoffer van cybercriminelen doet haar verhaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.