Milieuzone opnieuw bevochten in de rechtszaal

UTRECHT - Autoclub KNAC probeert vandaag opnieuw de milieuzone in Utrecht onderuit te halen bij de rechter. De autoclub krijgt tijdens het hoger beroep steun van schoneluchtvoorvechter Kees van Oosten, die zegt dat de milieuzone juist zorgt voor veel meer luchtvervuiling. De gemeente vindt Milieudefensie aan zijn zijde.
De milieuzone werd dit jaar ingevoerd voor dieselauto's van vóór 1 januari 2001. Die mogen de binnenstad niet meer in. De gemeente zegt dat de luchtvervuiling in de stad daardoor flink afneemt.
Volgens Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) is het effect van milieuzone niet goed onderzocht en kunnen oude diesels met buitenlandse kentekens gewoon doorrijden.

OMRIJDEN

Van Oosten beweert dat de milieuzone juist tot meer vervuiling leidt omdat auto's nu om moeten rijden. Hij wil dat de stad veel effectievere maatregelen tegen luchtvervuiling neemt.
Milieudefensie zegt dat de auto's erg vervuilend zijn en daarom geweerd moeten worden uit steden. De organisatie hoopt dat ook in hoger beroep de milieuzone in stand blijft en dat andere gemeenten daarna ook milieuzones kunnen instellen.

CIJFERS

Tijdens het hoger beroep gaat de discussie vooral over cijfers en de interpretatie daarvan, zegt verslaggever Peter Knieriem. De zitting gaat vermoedelijk de hele dag duren.
KNAC kreeg eerder van de rechtbank deels gelijk. De rechter vond net als de autoclub dat cijfers en rapporten over het effect van een milieuzone uitgebreider bestudeerd moeten worden, maar zag geen reden de zone te verbieden. De boetes mochten gewoon worden geïnd.

Milieuzone opnieuw bevochten in de rechtszaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.