Utrechts armoedebeleid op de schop

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft een nieuw armoedebeleid geschreven, dat het makkelijker voor minima moet maken. Zo wordt een 'life event budget' ingevoerd waarmee Utrechters in nood een steuntje in de rug kunnen krijgen. Ook zouden mensen met weinig inkomen door de nieuwe plannen minder snel in een sociaal isolement moeten komen.
Het nieuwe beleid is erop gericht om mensen ertoe aan te zetten om hun eigen situatie te verbeteren of te voorkomen dat die bijvoorbeeld door schulden verslechtert. "In de oude situatie lag de nadruk vooral op verzachten van het probleem", schrijft de gemeente die voortaan de problemen wil oplossen.
Regelingen waarmee minima structureel extraatjes krijgen, worden afgeschaft. Wel blijven de U-Pas, de Collectieve zorgverzekering voor Minima (CZM) en de bijzondere bijstand bestaan, maar die worden wel iets aangepast. Zo wordt het gebruik van de U-Pas voor een tegemoetkoming bij sport en culturele evenementen simpeler en flexibeler.
FINANCIËN
Het gaat volgens de gemeente niet om een verkapte bezuiniging, omdat er evenveel geld voor armoedebestrijding beschikbaar blijft. "Alleen door de wijzigingen in de armoederegelingen, worden de financiële middelen wel op een andere manier verdeeld. Daarom kan het voorkomen dat inwoners een financieel voor- of nadeel ondervinden."
Oppositiepartij PvdA ziet niets in de plannen. "Mensen die langdurig op een laag inkomen zitten, hebben niets aan een beleid dat is gestoeld op incidentele life events", zegt raadslid Ruben Post. "We hebben jarenlang een sociaal beleid gehad, juist dankzij de structuele regelingen en die verdwijnen nu als sneeuw voor de zon."
Over de plannen komt nog een raadsinformatie-avond. In de herfst praat de gemeenteraad over het nieuwe armoedebeleid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.