Utrechtse politiek verdeeld over nieuw armoedebeleid

UTRECHT - De Utrechtse politiek is verdeeld over het nieuwe armoedebeleid dat de gemeente donderdag presenteerde. De structurele extraatjes die minima nu nog krijgen, verdwijnen vanaf 2016. Daarmee hoopt de gemeente mensen te stimuleren weer aan het werk te gaan.
De VVD vindt het nieuwe armoedebeleid een goede stimulans. Vicefractievoorzitter Judith Tielen: "Het goede is dat er alleen ondersteuning is als het echt nodig is. De grote vraag is of de armoedeval voldoende wordt gedekt."

VUILNIS

De Partij van de Arbeid maakt zich vooral zorgen over de afschaffing van extraatjes die mensen met een laag inkomen nu nog krijgen. De gemeente hoopt juist dat het afschaffen hiervan ervoor zorgt dat mensen weer aan het werk gaan. Raadslid Ruben Post vindt dat niet realistisch. "Je moet er alles aan doen om mensen aan het werk te krijgen, maar er is altijd een groep die niet werkt. We hadden een sociaal beleid in Utrecht, dat wordt door deze coalitie bij het vuilnis gezet."
Volgens de VVD is het belangrijk dat mensen worden gestimuleerd om aan het werk te gaan. Extraatjes in de bijstand horen daar niet bij. Met het nieuwe plan wil de gemeente vooral mensen helpen om problemen op te lossen, in plaats van die te verzachten. De VVD vindt dat een goede zaak, maar zet nog wel vraagtekens. Tielen: "Wat mij aanspreekt zijn juist die eigen kracht en die eigen verantwoordelijkheid. Het plan is nu alleen nog niet concreet genoeg."

LAPTOP

Kinderen die in armoede leven konden eerst nog een laptop krijgen via een speciale regeling, maar ook die regeling stopt volgend jaar. De Partij van de Arbeid hoopt dat er voor hen speciale aandacht blijft. De VVD is het ermee eens dat de gemeente onderscheid moet maken tussen kinderen en volwassenen.
De gemeenteraad vergadert in de herfst over het nieuwe armoedebeleid.

VVD en PvdA over het nieuwe armoedebeleid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.