Merwedekanaal moet buitensportplaats worden

UTRECHT - Het Merwedekanaal in Utrecht moet te allen tijden beschikbaar blijven voor de roeisport. Dat wil de gemeenteraad in Utrecht. Donderdagavond werd een motie van de VVD aangenomen waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen om van het Merwedekanaal een officiële buitensportplaats te maken.
De verenigingen Orca,Triton en Viking maken gebruik van een beperkt deel van het kanaal dat net breed genoeg is voor passerende roeiboten. Omdat het steeds drukker wordt door recreatiebootjes en bouwwerkzaamheden langs de oever moeten de regels worden aangescherpt, vindt de VVD.
Het aanwijzen als buitensportaccommodatie betekent niet dat andere gebruikers geen gebruik meer mogen maken van het gebied. "Wel is het zo dat de gemeente een betere houvast heeft om de belangen tussen roeiers en andere gebruikers af te wegen, als zich eventueel een conflict voordoet", zegt VVD-raadslid Buunk.
Utrecht is een belangrijke roeistad. Meerdere Olympische roeiers trainen in de stad of zijn hun carrière begonnen bij een van de Utrechtse verenigingen. Er wordt gesproken over een roeibaan in de Haarrijnse plas of in polder Rijnenburg, maar dat gaat nog wel een paar jaar duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.