COA: Kerken niet gebruikt voor noodopvang

PROVINCIE UTRECHT - Kerken en kerkelijke conferentieoorden en internaten zijn niet snel geschikt te maken voor de opvang van grote groepen vluchtelingen. Ze zullen daarom niet door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in gebruik worden genomen. Dat heeft de Bisschoppenconferentie bekendgemaakt.
Het COA zoekt locaties voor noodopvang waar honderden mensen tegelijk terechtkunnen. Het COA sprak met zowel de Rooms-Katholieke Kerk als de Protestantse Kerk Nederland. Die organisatie bood onder meer het Roosevelthuis aan in voormalig conferentieoord Hydepark in Doorn.
"Wij hebben de kerken geadviseerd zich bij de gemeente te melden'', aldus een COA-woordvoerder. "Mogelijk kunnen zij wel asielzoekers opvangen die al een verblijfsvergunning hebben, maar nog in een asielzoekerscentrum zitten omdat er geen woonruimte voor hen is" Als zij doorstromen, komt er ruimte vrij voor nieuw aangekomen asielzoekers, aldus COA.
De Bisschoppenconferentie, die de gebouwen had aangeboden, laat vrijdag weten dat ze de beslissing respecteert. De conferentie praat binnenkort met diverse organisaties om te kijken wat de kerk wel voor vluchtelingen zou kunnen doen. In de RK-parochies wordt zondag gecollecteerd voor vluchtelingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.