Opmerkelijke vacature bij eeuwenoud gilde

UTRECHT - Al meer dan 700 jaar komen de broeders van het Smedengilde in Utrecht samen in het St. Eloyen Gasthuis. De leden van de heren-sociëteit krijgen een maaltijd en een drankje van gastheer Paul Broekema. Hij gaat met pensioen en er is daarom een vacature, met opmerkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
Het werk van een bode kan zwaar zijn, ook al werkt hij niet . De bode staat 52 weken per jaar klaar voor de broeders van het Smedegilde. En naast de catering zorgt hij ervoor dat het monumentale pand aan de Utrechtse Boterstraat onderhouden wordt. De bode stelt zich bovendien dienstbaar op en moet altijd in z'n rol blijven.
"We spelen allemaal een rol", zegt huismeester Jaap Röell. "Maar onder die rol is iets heel serieus: De drijfveer van ons allen is, dit mag niet verloren gaan." Daar moet een nieuwe bode mede voor zorgen. Voor Broekema is zijn opvolging dan ook iets wat hem aan het hart gaat. "Ik ben al heel lang betrokken bij dit huis op allerlei manieren."

CEREMONIEEL

De opvolger van Broekema moet het prettig vinden om in een cultuurhistorische omgeving te werken en ten dienste te staan van het broederschap. Hij moet de bijzondere gebruiken en gewoonten van het huis respecteren en vervult ook een belangrijke ceremoniële functie bij de begrafenis van een lid van de Broederschap.
Het werk behelst ongeveer 25 uur per week, zegt het gilde en er staat de nieuwe bode ook een ruim appartement ter beschikking en eventueel een werkkamer. Hij kan bijverdienen uit de verkoop van drank en ''spijs'.

Bijzondere vacature bij eeuwenoud gilde

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.