Ledenraad PvdA praat over vluchtelingenopvang in Utrecht

UTRECHT - Het kabinet zal als dat nodig is meer geld uittrekken voor de opvang van vluchtelingen in Nederland. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat zaterdag op een ledenraad van zijn partij in Utrecht.
Als er meer geld nodig is voor de opvang, dan maken we daar geld voor vrij, zei Dijsselbloem. Als meer geld nodig is voor scholing van kinderen van asielzoekers, dan moet dat worden gevonden op de begroting van Onderwijs. Als er meer nodig is voor zorg, moet dat gebeuren, zei Dijsselbloem. "Dat is onze opdracht.''

VOEDSEL

Bij het begin van de ledenraad had PvdA-leider Diederik Samsom gezegd dat Nederland voorop moet lopen met het verbeteren van de omstandigheden in vluchtelingenkampen rond Syrië, waar voedsel en water op dreigen te raken. Het kabinet heeft vorige week 110 miljoen

euro extra vrijgemaakt voor opvang in de regio en Samsom zei te hopen dat het geld snel kan worden overgemaakt zodat de acute problemen van voedsel en water in de vluchtelingenkampen kunnen worden opgelost.
Tegelijk moet Europa nu afspraken maken over het opnemen van vluchtelingen. Samsom zei dat hij de komende dagen andere sociaal-democratische leiders in Europa daar op zal aanspreken.

VERDRINKEN

Samsom zei dat we niet mogen accepteren dat op anderhalf uur vliegen van ons vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee, op stations als dieren uit elkaar worden geslagen of dat landen vluchtelingenstromen naar elkaar toe duwen. Hij zei af te willen van de 'schijndiscussie' tussen hart (laat alle vluchtelingen binnen) en hoofd (hou ze allemaal buiten de grenzen) in het vluchtelingendebat. Wat Europa moet doen is zowel barmhartig zijn als werken aan een structurele oplossing van meer veilige opvang van vluchtelingen in de eigen regio.
Dijsselbloem werd ook gevraagd naar de invoering van de 'mantelzorgboete' voor AOW'ers, die is uitgesteld tot begin 2018. Dijsselbloem zei dat hij er als minister niets over mag zeggen omdat de boete nog in de begroting staat, maar hij liet merken te verwachten dat de boete definitief van tafel gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.