Oppositie: Utrechts college luistert niet goed naar inwoners

UTRECHT - Utrechtse oppositiepartijen vinden dat het gemeentebestuur veel problemen in de stad negeert. Ook zou het college beter moeten luisteren naar de inwoners van de stad. Dat blijkt uit de reacties op de programmabegroting, die maandag door het college is gepresenteerd.
Zo stelt het CDA dat het college de mond vol heeft over participatie, buurtbudgetten en nieuwe stadsgesprekken. Tegelijkertijd zou het college betaald parkeren door willen drukken in Rijnsweerd, waar bewoners recent tegen hebben gestemd. "Het college lijkt volledig los te zingen van wat er in de stad gebeurt. Het verkeer staat helemaal vast, de ouderenzorg schreeuwt om ingrijpen en het aantal uitkeringen loopt nog steeds op," aldus fractievoorzitter Sander van Waveren.

MISLEIDEND

De PvdA is vooral ontevreden over de aanpak van de armoede in de stad. Bovendien vindt de partij dat de werkelijkheid "op een aantal punten afwijkt van het beeld dat het college schetst". Fractievoorzitter Marleen Haage: "De doelstelling van dit college is de laagste werkloosheid van Nederland. Utrecht staat echter op de 343e plaats op de ranglijst van de 403 gemeenten. Onderaan bungelen in een lijst scoort niet echt, dus wordt in de begroting maar gekeken naar stadsregio's. En zelfs met deze misleidende presentatie van cijfers staat Utrecht in de middenmoot."
De ChristenUnie vindt de begroting "half werk". Fractievoorzitter Maarten van Ooijen: "Ondanks de goede intenties van het college, missen de belangrijke immateriële thema's van deze tijd, zoals duurzame energie, eenzaamheid en vrijwilligerswerk. En waarom geen woord over de positie van Utrecht in het mondiale vluchtelingenvraagstuk op dit moment?" De CU noemt dat laatste "een gemiste kans."

BUREAUCRATISCH

Student en Starter vindt dat de communicatie vanuit de gemeente vaak te wensen overlaat. Ook als inwoners persoonlijk met de gemeente te maken krijgen, zegt raadslid Steven Menke: "We horen nu vaak van mensen die vastlopen bureaucratische molen, omdat verschillende afdelingen van de gemeente te weinig met elkaar communiceren. Eén duidelijk gezicht naar buiten toe is essentieel, zeker voor bewoners met goede ideeën voor de stad."
De coalitiepartijen delen de kritiek niet. Zo stelt fractievoorzitter Dimitri Gilissen dat de begroting meerjarig sluitend is en belangrijke investeringen bevat voor de lokale economie en de veiligheid in de stad: "De mede door de VVD ingezette extra investeringen in het versterken van de lokale economie leiden ertoe dat er meer banen komen, dat de werkloosheid daalt en dat minder Utrechters afhankelijk zijn van de bijstand."

BELASTINGEN

D66 vindt de begroting voor 2016 financieel solide in elkaar zitten. Fractievoorzitter Lars Roodenburg: "De begroting is op orde. De lokale belastingen blijven, op een inflatiecorrectie na, gelijk. Het college moet nu hard aan de slag om in Utrecht het laagste werkloosheidspercentage van Nederland te krijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.