Grote noodopvang voor asielzoekers op Kamp van Zeist

ZEIST/SOEST - Op Kamp van Zeist komt tot maart 2019 een noodopvang voor 750 asielzoekers. De vluchtelingen worden ondergebracht in de twee hallen van het voormalige Militaire Luchtvaartmuseum.
Er is op dit moment dringend behoefte aan extra opvangcapaciteit. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft Zeist gevraagd om de hallen van het oude museum, dat deels in Soest ligt, te mogen gebruiken. Het college heeft hiermee dinsdag ingestemd.
Volgens het gemeentebestuur is er breed draagvlak voor het besluit binnen de lokale politiek. De komende dagen worden benut om met buurgemeente Soest, het COA en burgers in gesprek te gaan om zorgen en suggesties op te halen.

DIJNSELBURG

Zeist heeft ook al 150 vluchtelingen opgevangen in sporthal Dijnselburg. Het gaat hier om gezinnen uit Syrië en Irak en het betreft een crisisnoodopvang die vooralsnog tot komende vrijdag 00.00 uur in gebruik is.
De mensen die in Dijnselburg worden opgevangen, zijn nog niet in Ter Apel geregistreerd. Hun procedure is nog niet gestart. In Zeist komen ze tot rust om vervolgens na een kortstondig verblijf in de sporthal weer terug te gaan naar Ter Apel om zich formeel aan te melden. Zeist heeft verder ook nog een detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

BURGEMEESTER

Burgemeester Koos Janssen van Zeist: "De humanitaire nood is hoog, dat is dagelijks in het nieuws. We voelen de urgentie. Graag werken we mee aan oplossingen. En dat doen we in goed overleg. We merkten de afgelopen dagen een grote bereidwilligheid in de samenleving bij de acute crisisnoodopvang die we sinds afgelopen vrijdag in sporthal Dijnselburg hebben gerealiseerd."

GESCHIKT

De hallen van het voormalige museum zijn volgens het COA zeer geschikt. Ze kunnen in vijf tot zes weken klaar worden gemaakt om mensen op te vangen. Ook is er voldoende ruimte om, naast het realiseren van slaapplekken, recreatie- en sportmogelijkheden te creëren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.