Soest niet blij met opvang vluchtelingen Kamp van Zeist

ZEIST/SOEST - Niet iedereen is even blij met het nieuws dat 750 vluchtelingen worden opgevangen in het voormalige Militaire Luchtvaartmuseum op Kamp van Zeist. Soester politici plaatsen vraagtekens. ook burgemeester Rob Metz van Soest voelt zich gepasseerd door de gemeente Zeist.
"Ik was niet blij met het persbericht", zegt Metz. Ook D66, de grootste partij in Soest, is onaangenaam verrast. "Dit is toch wat te veel van het goede", zegt D66-fractievoorzitter Rolf-Jan Sielcken over de opvang die tot 2019 blijft. "Er is al een asielzoekerscentrum en een detentiecentrum voor uit te zetten asielzoekers. We vinden dat ons dorp Soesterberg nu teveel voor zijn kiezen krijgt."
VVD-fractievoorzitter Karel van Geet is naar eigen zeggen "overvallen" door het nieuws: "We zouden later deze week nog overleggen met Zeist en het COA." Ook burgemeester Metz had liever gehad dat Zeist zou wachten tot dat overleg.

SOESTERBERG

Raadsleden in Zeist zijn juist blij met de 750 extra plekken die worden gerealiseerd. Maar de asielzoekers zitten vooral dicht bij het dorp Soesterberg, dat onder de gemeente Soest valt. "Wij hebben begrip voor het COA", zegt Sielcken. "Maar we zouden liever zien dat Soesterbergers er minder van te lijden hebben. Denk aan opvanglocaties in het dorp Soest."
Volgens D66 hebben Soesterbergers al veel te maken met het asielzoekerscentrum in Zeist en is het onwenselijk als er nog meer vluchtelingen in de buurt komen wonen. "Bovendien is vier jaar heel lang."

GEPASSEERD

Ook het gemeentebestuur van Soest is ontevreden en stelt in een persbericht door Zeist te zijn gepasseerd bij het besluit. Dat zou ook gelden voor de inwoners van Soesterberg.
"In Soest zijn geschikte opvanglocaties beschikbaar. Terwijl daarover ook werd gesproken met COA en Zeist, heeft het college van Zeist vandaag het besluit over de locatie bij Soesterberg genomen. Soest is van mening dat daar op dit moment in verhouding al erg veel aan opvang van asielzoekers wordt gedaan," aldus het college.
De gemeente Soest heeft al eerder voor dinsdag 29 september een openbare raadsvergadering gepland over de vluchtelingenproblematiek

OVERLEG

De gemeente Zeist laat in een persbericht weten wel in overleg te zijn geweest met buurgemeente Soest. "De komende dagen worden benut om met Soest, het COA en de samenleving in gesprek te gaan om zorgen en suggesties op te halen." Verder wil de burgemeester van Zeist niet reageren tegenover RTV Utrecht op de kritiek uit Soest.

Soest niet blij met opvang vluchtelingen Kamp van Zeist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.