Gedoe bij start Nederlands Film Festival

UTRECHT - De Neude in Utrecht staat vanaf woensdag tien dagen lang in het teken van het Nederlands Film Festival (NFF), maar de 35e editie start met gedoe. Producent Klaas de Jong had zijn film Michiel de Ruyter al teruggetrokken en ook de film De Ontsnapping met Isa Hoes werd uit de competitie gehaald. En het meest recente incident is een ruzie over het eindfeest.
Hoogtepunt van het NFF is altijd de uitreiking van de Gouden Kalveren. De nominaties hiervoor zijn al eerder bekendgemaakt. Ze gingen vooral naar artistieke films die niet veel bezoekers trokken en dat zette kwaad bloed bij producent Klaas de Jong. Hij vindt dat er te weinig nominaties zijn voor publieksfilms en dat de uitreiking te veel een "elitair feestje voor arthousefilms" is.
De terugtrekking van Michiel de Ruyter leidde weer tot verbazing en teleurstelling bij hoofdrolspeler Frank Lammers, die genomineerd is voor beste acteur. Het NFF liet daarna weten dat de nominaties gewoon blijven staan en dat de film en de acteur nog steeds kans maken op een Gouden Kalf.

STEMSYSTEEM

Ook het nieuwe stemsysteem ligt onder vuur. Dit jaar kunnen alle filmmakers een stem uitbrengen, in plaats van een vakjury. Daarvoor konden de vaklieden films van hun collega's bekijken via internet, maar niet alle makers wilden hun film streamen uit angst voor piraterij. Producenten Sjef Scholte en Danielle Raaphorst van De Ontsnapping zeggen dat hun film daarom nauwelijks is bekeken en dus weinig stemmen zal krijgen.
Bestuurslid Jean van de Velde snapt de kritiek op het nieuwe systeem niet. "Onbegrijpelijk. Het is een wedstrijdje en als je meedoet moet je weten wat de regels zijn." Hij zegt tegen RTV Utrecht dat het de eigen verantwoordelijkheid van filmmakers is als hun film niet goed wordt bekeken door mensen die een stem moeten uitbrengen. Dan hadden ze meer aan promotie moeten doen.

EINDFEEST

De vraag is nog hoe het gaat met het eindfeest. De VPRO heeft de opdracht aan vaste producent NTVF ingetrokken. Die maakte een verslag van de uitreiking van het Gouden Kalf. Uit solidariteit met de producent stapte ook de rest van het team op. In de Telegraaf
geen idee te hebben waarom de VPRO hem van het eindfeest heeft afgehaald.
Van de Velde ligt niet wakker van het gedoe aan de vooravond van zijn festival. "Het filmfestival zonder reuring is ook geen filmfestival", lacht hij. Volgens hem wordt het een leuk feest in het oude postkantoor op De Neude.

OPENINGSFILM

Op het festival zijn 352 films te zien, waaronder 40 speelfilms, 37 lange documentaires en 65 korte films. De openingsfilm is J Kessels. Volgens programmeur Claire Van Daal is het een goede film. "Hij is heel erg grappig met heel erg sterk spel van Fedja van Huêt, Frank Lammers en Ruben van der Meer", zegt ze. "Hilarisch!"
Het filmfestival gaat niet alleen over films. Ook wordt er aandacht besteed aan games en series. Om dat te benadrukken proberen enkele vrijwilligers het record tv-kijken te verbreken. Ze worden opgesloten in een glazen huis op De Neude en zullen 92 uur lang naar Nederlandse series gaan kijken.

Bestuurslid en regisseur Jean van de Velde over het Filmfestival

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.