Vernieuwde oevers sieren Kromme Rijn bij Bunnik

ODIJK - De Kromme Rijn bij Bunnik en Odijk heeft een ander aanzicht gekregen door het vervangen van de beschoeiing, de aanleg van nieuwe natuurvriendelijke oevers, een nevengeul, poelen, bruggen en wandelpaden. Dat wordt woensdag gevierd met een badeendjeswedstrijd door leerlingen van basisschool 't Beurthonk.
De nieuwe oevers van de Kromme Rijn moesten een meer natuurlijk karakter krijgen. Ook moest daarmee de waterkwaliteit beter worden. Ook hopen gemeenten, provincie en waterschap de diversiteit van de dieren en planten te vergroten. Daarmee willen ze voldoen aan Europese regels.
"Bij de Kromme Rijn waren de beschoeiingen hard aan vervanging toe en we hebben natuurlijke oevers gemaakt, zodat je geleidelijke overgang krijgt tussen nat en droog", zegt Guus Beugeling van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "Zo'n schuine kant is dé plek waar vissen kunnen paaien en waar planten zich kunnen vestigen."

BOMENKAP

Over de plannen is veel kritiek geweest. Zo moesten 280 bomen worden gekapt. "Als je de beschoeiing wil vernieuwen en de bomen staan letterlijk in de beschoeiing... Als je een omelet wil bakken moet je een ei breken".
De kap werd na de kritiek stilgelegd en De Stichtse Rijnlanden heeft eerst opnieuw met bewoners gepraat. Nadat er duidelijker plaatjes van de nieuwe situatie werden getoond, waren omwonenden gerustgesteld en kon de vernieuwing van de oevers doorgaan.

Verslaggever Rik Dogger bekijkt de nieuwe natuurvriendelijke oevers langs de Kromme Rijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.