Raad verliest geduld over verkeerscijfers Utrecht

UTRECHT - Raadsleden in de gemeente Utrecht willen dat GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk na maanden vertraging de verkeerscijfers van de stad publiceert. Er worden wel nieuwe verkeersplannen ingediend, maar de raadsleden moeten nog steeds gissen waarop die gebaseerd zijn. Donderdag wordt in de commissievergadering opnieuw om de cijfers gevraagd.
De gemeenteraad vraagt al maanden om de cijfers waarop de verkeersplannen worden gebaseerd, maar krijgt daar maar geen antwoord op. Willem Buunk van coalitiepartij VVD vindt het tijd dat er duidelijkheid komt. "Lot van Hooijdonk zegt altijd dat de verkeersplannen kunnen en niet tot problemen zullen leiden. Dat wil ik een tijdlang aankijken, maar nu wil ik de cijfers wel eens zien", zegt Buunk.
In de commissievergadering wordt gesproken over de herinrichting van 't Goylaan. "Ik ben daar enthousiast over, maar wil mijn eigen enthousiasme wel kunnen checken met de verkeerscijfers", zegt Buunk. Hij wil onder meer weten of er na de aanpassing geen files ontstaan. Hoewel hij de onderliggende cijfers niet precies kent, geeft Buunk wel aan dat zijn partij waarschijnlijk akkoord gaat met de herinrichting van 't Goylaan.
De VVD'er zegt dat tussen de VVD en GroenLinks goede afspraken zijn gemaakt, onder meer over de onderbouwing van de plannen om het autoverkeer in te perken. "Ze presenteert haar eigen verhaal en dat is ok. Maar in het beleid wil ik wel onze afspraken herkennen en dat blijft uit."

AGENDA

Sander van Waveren van het CDA is harder in zijn oordeel over Van Hooijdonk. "Ze heeft een typisch GroenLinkse agenda en luistert niet meer naar de gemeenteraad of naar bewoners." Als voorbeeld geeft hij de Leidseweg, waar Van Hooijdonk ondanks felle tegenstand van bewoners
aanlegt.
Van Waveren was het eerste halfjaar tevreden met de verkeerswethouder, maar de laatste tijd is Van Hooijdonk volgens hem veel uitgesprokener. "Ik hoop dat ze inziet dat ze haar koers moet verleggen en beter moet luisteren naar de raad en de burgers."
Een woordvoerster van Lot van Hooijdonk verwijst voor de problemen met de verkeerscijfers naar een reactie aan de raad van een maand geleden. Volgens de wethouder is de vertraging ontstaan 'omdat een aantal van de gegevens verkeerd is ingevoerd in de verkeersmodellen, waardoor zichtbaar onjuiste resultaten uit het model kwamen rollen. Daarom zijn de gegevens opnieuw getoetst, zo nodig gecorrigeerd en weer ingevoerd.'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.