Kemphanen weer terug in college Amersfoort

AMERSFOORT - In het verslag van de Amersfoortse informatiebesprekingen staat dat PvdA, VVD, D66 en GroenLinks elkaar hebben gevonden bij het vormen van een nieuw stadsbestuur. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens de presentatie van het advies.
De fracties van de vier grootste partijen hebben na intensieve gesprekken 'de intentie uitgesproken om samen een coalitie te vormen'. De fracties hebben een meerderheid van 23 van de 39 zetels in de gemeenteraad. Informateur Jan van Bergen adviseert de vier partijen nu om te starten met de formatiefase. Daarin kunnen ze de samenwerking verder vorm en inhoud geven.
Amersfoort heeft een nieuw gemeentebestuur nodig, nadat het college van VVD, CDA, D66, GL en CU eind vorig jaar viel over de westelijke ontsluiting van de stad. GL en VVD hadden een hoog opgelopen ruzie over de manier waarop de files daar aangepakt moeten worden. Een eerder advies voor een nieuw college van een andere informateur, Geert Jansen, werd van de hand gewezen door ondermeer PvdA en VVD. Hij stelde een combinatie voor van CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie met gedoogsteun van de Groep van Vliet.

AKKOORD

De beoogde coalitiepartijen gaan nu in ieder geval een aantal concrete afspraken maken over onderwerpen die in Amersfoort al enige tijd spelen en die om een besluit vragen, zoals de opknapbeurt van het stadhuis en extra bezuinigingen. Ook over de westelijke ontsluiting van de stad moet een besluit komen. Pikant is dat het college juist gevallen is, omdat VVD en GL het daar niet over eens konden worden. Vraag is dus nu hoe het nieuwe college de files aan de westkant van de stad wil aanpakken.
De beoogde coalitie wil vasthouden aan een collegebezetting van vijf fte. Het werk moet verdeeld worden over zes wethouders. GroenLinks en D66 leveren elk een full-time wethouder. De VVD en de PvdA krijgen allebei 1,5 fte wethouder.

INFORMATEUR

Informateur Jan van Bergen is tevreden over het advies: "Ik ben buitengewoon verheugd dat de vier grootste fracties samen een coalitie willen vormen. Het informatieproces heeft enkele weken geduurd, maar die waren nodig om het onderlinge vertrouwen tot stand te brengen en verder te versterken. Ik heb er groot vertrouwen in dat de fracties in de formatiefase tot overeenstemming komen op grote dossiers die de stad al een tijd lang bezig houden."

ZUUR

CDA en ChristenUnie zaten nog in het vorige college. Vooral voor deze twee fracties zijn de druiven dan ook zuur, omdat zij nu buitenspel staan. "Helaas is er inhoudelijk weinig overeenstemming tussen de partijen", schrijft CDA'er Offereins op zijn blog over het voorlopige akkoord. "De hete aardappelen worden doorgeschoven naar een volgende periode".
Ook de CU-fractie laat weten niet blij te zijn: "Door de vorming van deze nieuwe coalitie zal het beleid fors worden omgegooid en komen er twee wethouders op straat te staan, terwijl er vier nieuwe wethouders moeten worden ingewerkt en betaald. Zo'n heftige wijziging jaagt de stad op kosten. Zulke vergaande veranderingen één jaar voor de verkiezingen, vinden wij onwenselijk en onverantwoordelijk".

Reportage over vorming nieuw college Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.