Definitief plan voor Westelijke ontsluiting Amersfoort

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort heeft het definitieve plan voor de Westelijke ontsluiting bekend gemaakt. De nieuwe plannen voor de rondweg komen in grote lijnen overeen met wat in de concepten stond. De nieuwe weg moet de routes vanuit Amersfoort naar Soest en die naar Soesterberg met elkaar verbinden.
Volgens de plannen wordt de Westelijke ontsluiting een oase van groen. De nieuwe weg moet er straks voor zorgen dat het verkeer met gemiddeld 40 kilometer per uur kan doorrijden tijdens de spits. Geluidsschermen langs de weg moeten overlast reduceren.
Restaurant De Vlasakkers bij de Stichtse Rotonde verdwijnt. Voor het etablissement wordt een nieuwe locatie gezocht. Vanaf die rotonde komt een nieuwe weg richting Dierenpark Amersfoort. Deze weg zal niet meer door de Daan Fockemalaan lopen, maar over het terrein van de Prins Bernhardkazerne.
Zowel de kazerne als het dierenpark blijven tijdens de bouw van de nieuwe weg bereikbaar. De Prins Bernhardkazerne krijgt daarnaast een eigen ingang aan de Westelijke ontsluiting. Die is bedoeld voor officiële gelegenheden, bijvoorbeeld als er een kolonne de kazerne uitrijdt. Met het dierenpark is afgesproken dat er tijdens het hoogseizoen niet gebouwd zal worden.

SPOOR

Het verkeer aan de westkant van de stad hoeft in de toekomst geen spoorovergang meer te passeren. Er wordt een onderdoorgang aangelegd. In de tunnel moet een verkeerslicht komen, zodat mensen ook naar het Bergkwartier kunnen. Fietsers krijgen een viaduct over het spoor heen. Vanaf het dierenpark komt een nieuwe weg, vlak langs de bestaande Barchman Wuytierslaan.
De Westelijke ontsluiting is volgens het college B en W hard nodig omdat het erg druk is. Omdat de weg deels door een bosgebied gaat, moeten er zeker 3000 bomen gekapt worden. Het stadsbestuur heeft toegezegd dat de bomen worden gecompenseerd.

START

De kosten voor het project worden begroot op ruim 67 miljoen euro. Het stadsbestuur wil dat de aanleg van de Westelijke ontsluiting over twee jaar start. Wethouder Hans Buijtelaar hoopt de weg in 2020 feestelijk te kunnen openen. Het plan moet nog wel goedgekeurd worden.
Over de ontsluiting wordt al jaren gesproken. Eind 2012 viel de coalitie over de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.