Gifsanering in Doorn bijna van start

DOORN - Bewoners van de Acacialaan in Doorn moeten vanaf volgende week rekening houden met flinke werkzaamheden in de straat. Het gespecialiseerde bedrijf Bosatex gaat aan de slag met de bodemsanering.
Het schoonmaken van de bodem is nodig omdat er vorig jaar rond de nummers 7 en 9 hoge concentraties van het chemische schoonmaakmiddel PER werden aangetroffen. Dit middel werd in de jaren zeventig en tachtig gebruikt door de stomerij die daar destijds gevestigd was. Vanuit die locatie heeft het gif zich verspreid via het grondwater, waardoor ook het omliggende gebied verontreinigd raakte.

FASEN

De gehele sanering, die volgende week van start moet gaan, bestaat uit meerdere fasen. Daarvoor wordt in totaal 850 vierkante meter afgegraven. Bij de woningen waar de verontreiniging het hoogst is, plaatst
trillingsmeters.
Speciale injectiefilters moeten ervoor zorgen dat de giftige bodemlucht wordt afgevoerd. Tijdens de tweede fase wordt vervuild grondwater door middel van biologische afbraak schoongemaakt en daarna weer in de grond geïnfiltreerd.

VERKEER

Buurtbewoners moeten tijdens de sanering rekening houden met een gewijzigde verkeerssituatie. Zo wordt de maatregel van eenrichtingsverkeer op de Acacialaan tussen tussen de Oude Woudenbergseweg en de Van Bennekomweg tijdelijk opgeheven. Bosatex belooft ook dat verwijderde beplanting weer terugkeert.
Tijdens de bewonersavond was een handjevol buurtbewoners aanwezig om naar de plannen te luisteren of om vragen te stellen. Ook verantwoordelijk wethouder Hans Nijhof kwam langs. Hij is blij dat er in de buurt op een positieve manier gekeken wordt naar de saneringsklus. De operatie gaat naar verwachting tot april 2017 duren.

ONTRUIMING

Als gevolg van de verontreiniging moesten vorig jaar
omdat de concentratie giftige stof in de grond te hoog was. Tientallen huishoudens werd aangeraden om kraanwater eerst even te koken. Later moesten ook
.
In Driebergen speelt overigens een soortgelijk probleem met bodemverontreiniging. Vorige week nog maakte de provincie bekend dat daar vanaf volgende maand gesaneerd zal worden.

Gifsanering in Doorn bijna van start

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.