NFF-directeur: Geen filmgenre krijgt voorkeursbehandeling

UTRECHT - Bij de nominaties van de Gouden Kalveren krijgen commerciële films net zo veel aandacht als arthousefilms en geen genre krijgt een voorkeursbehandeling. Dat heeft directeur Willemien van Aalst woensdagavond gezegd bij de opening van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht.
"De arthousefilms en de kaskrakers hebben elk hun eigen belang voor de Nederlandse filmcultuur. Je zal altijd, in welke categorie dan ook, goede en slechte films hebben.'' Van Aalst reageerde op de kritiek van producenten dat publieksfilms te weinig nominaties krijgen.
"Wie zich tekortgedaan voelt, kan ook in de toekomst zijn stem verheffen in de media", zei de festivaldirecteur. "Maar wij zien liever dat makers gaan meedoen, hun kans grijpen en volgend jaar ook gaan stemmen, even serieus als hun vakgenoten.''

OPENINGSFILM

De 35e editie van het filmfestival werd woensdagavond in het Beatrix Theater feestelijk ingeluid met de première van de speelfilm J. Kessels. Tientallen bekende Nederlanders verschenen op de rode loper, waaronder de volledige cast van de openingsfilm.
Tijdens de opening werden er ook prijzen uitgereikt. Zo kreeg regisseur Jona Honer de Filmprijs van de Stad Utrecht voor zijn korte documentaire De Alchemisten. Dit is de prijs voor de beste debuutfilm van het festival.
Sandra den Hamer, directeur van filminstituut Eye in Amsterdam, ontving het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Deze prijs gaat naar mensen of instanties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor film in Nederland. Het bioscoopsucces Gooische Vrouwen 2 werd gehuldigd met de 'NFF-ereprijs voor het vakmanschap van de best bezochte Nederlandse filmproductie'.
Op het festival zijn in totaal 352 films te zien, waaronder 40 speelfilms, 37 lange documentaires en 65 korte films. Op 2 oktober wordt het evenement afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren.

Utrechtse filmregisseur Jean van de Velde over het Nederlands Film Festival

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.