"Fusiegemeente Vijfheerenlanden naar provincie Utrecht"

© RTV Utrecht (Beeldbewerking)
VIANEN - Er zijn geen belemmeringen voor een fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik in 2018. De nieuwe gemeente past het beste in de provincie Utrecht, maar het woord is nu aan de gemeenten zelf. Dat staat in het haalbaarheidsonderzoek Richting Vijfheerenlanden.
"Een eventuele keuze van Leerdam, Vianen en Zederik om samen verder te gaan binnen de gemeente Vijfheerenlanden is inhoudelijk en financieel logisch en duurzaam", stellen de colleges in het rapport. De nieuwe plaats zal ongeveer 55.000 inwoners hebben.
"Vijfheerenlanden lijkt zowel in Utrecht als in Zuid-Holland te kunnen functioneren. Toch zijn er inhoudelijke en bestuurlijke accentverschillen tussen de beide provincies. De verschillen die naar voren gekomen zijn, laten zien dat Vijfheerenlanden nu waarschijnlijk het best tot haar recht zal komen binnen de provincie Utrecht", vermeldt het rapport. De colleges zeggen zich te realiseren dat een provinciekeuze gevolgen heeft voor de omliggende gemeenten waar de afgelopen jaren intensief mee is samen gewerkt.
De gemeentebesturen van Leerdam, Vianen en Zederik hebben het rapport overhandigd aan de raadsleden. Bij het haalbaarheidsonderzoek is een raadsvoorstel meegestuurd.
Na vandaag wordt toegewerkt naar de besluitvorming in de drie afzonderlijke raadsvergaderingen op dinsdag 10 november. Daaraan voorafgaand is er tijdens een aantal bijeenkomsten gelegenheid om van gedachten te wisselen over de inhoud van het rapport. Er worden avonden georganiseerd voor raadsleden onderling en voor de inwoners van de respectievelijke gemeenten.

Vandaag meer duidelijkheid over plan gemeentefusie
"Fusiegemeente Vijfheerenlanden naar provincie Utrecht"
Wim Groeneweg - Burgemeester Vianen
Wim van der Leij - Loco-burgemeester Leerdam
Coert van Ee - Burgemeester Zederik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.