Vijf vragen over uitbreiding provincie Utrecht

VIANEN - De kans is groot dat de provincie Utrecht binnenkort een stukje groter is. Donderdag werd bekend dat de gemeentes Vianen, Zederik en Leerdam waarschijnlijk gaan fuseren. Die laatste twee horen nu nog bij Zuid-Holland. Vijf vragen over de mogelijke provincie-uitbreiding.
WAT GAAT ER VERANDEREN?
Net als veel andere Nederlandse gemeentes denken Vianen, Zederik en Leerdam na over een fusie. Ze willen dan de gemeente Vijfheerenlanden ) gaat heten, naar de gelijknamige streek. Vianen ligt nu in Utrecht. Zederik en Leerdam horen bij Zuid-Holland.
Donderdag werden de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek bekendgemaakt. Uitkomst: een fusie is "logisch en duurzaam" en zou al in 2018 rond kunnen zijn. De nieuwe gemeente zou het beste tot zijn recht komen in de provincie Utrecht.
WAT BETEKENT DAT VOOR DE PROVINCIE UTRECHT?
Dat 'we' er 34.309 inwoners en 111 vierkante kilometer grond bij krijgen, als alles doorgaat. Dat betekent dat de provincie 8 procent groter wordt. Utrecht is dan niet langer de kleinste provincie qua landoppervlakte. Dat wordt Flevoland.
Utrecht nam de afgelopen decennia vaker stadjes over van Zuid-Holland: Oudewater (1970), Woerden (1989) en Vianen (2002). Mocht Vijfheerenlanden toch bij Zuid-Holland gaan horen, dan zou Vianen dus na zestien jaar de provincie Utrecht weer verlaten.
De gemeente Vijfheerenlanden zal 53.960 inwoners hebben, dat is net iets meer dan Woerden.
WAT VOOR PLAATSEN ZIJN ZEDERIK EN LEERDAM?
Leerdam is qua inwoners de grootste van de twee gemeentes. De stad is vooral bekend vanwege de eeuwenoude glasfabriek en het Nationaal Glasmuseum. Ook de Leerdammer kaas is een belangrijk exportproduct. De kaas wordt gemaakt in Schoonrewoerd, één van de drie kleine dorpjes in de gemeente. De andere twee zijn Kedichem en Oosterwijk. De grootste politieke partij in de gemeente is Leerdam 2000.
Zederik is qua oppervlakte een stuk groter dan Leerdam, maar heeft minder inwoners. De gemeente bestaat uit zeven kleine plaatsjes: Ameide en Meerkerk zijn de grootste, de andere vijf zijn Lexmond, Leerbroek, Hei- en Boeicop, Tienhoven en Nieuwland. Ondanks dat het slechts 2.700 inwoners heeft, is Ameide een stadje. Inwoners van Ameide en Meerkerk beschouwen elkaar vaak als rivalen, zeker als de plaatselijke voetbalclubs tegen elkaar spelen. In Zederik zijn de christelijke partijen behoorlijk groot: het CDA is de grootste, gevolgd door de SGP.
Als de fusie doorgaat, krijgt Utrecht er ook een nieuwe rivier bij: de Linge. Die gaat in de Betuwe van Doornenburg (Gelderland) tot Gorinchem en komt onder meer door Leerdam.
WAT MOET ER NOG GEBEUREN VOORDAT DE FUSIE ROND IS?
De colleges van de drie gemeentes zijn het eens dat een fusie goed is. Ze hebben hun aanbeveling nu voorgelegd aan hun gemeenteraden. Die gaan 10 oktober afzonderlijk van elkaar een beslissing nemen. Vóór die datum worden nog informatieavonden georganiseerd waarbij ook inwoners hun mening mogen geven. Als niemand tegensputtert, kan de fusie in 2018 geregeld zijn.
MAAKT HET UIT IN WELKE PROVINCIE JE WOONT?
Provincies innen geld door bijvoorbeeld motorrijtuigenbelasting en grondwaterheffing. De ene provincie vraagt meer belasting dan de ander. Ook maken provincies veel milieuregels en -beleid en zijn ze verantwoordelijk voor de provinciale wegen (de N-wegen).
Iedere provincie heeft een eigen politiek bestuur: de Gedeputeerde Staten. Daarvoor mogen de inwoners iedere vier jaar naar de stembus, de eerstvolgende keer is in 2019.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.