Nieuwe brug over spoor ongebruikt door grondruzie

BAARN - De voetgangersbrug die zaterdag in het bosgebied bij Baarn over het spoor wordt gebouwd, kan voorlopig niet worden gebruikt. De eigenaar van de grond geeft geen toestemming om een voetpad naar de brug aan te leggen. De zaak is onderdeel van een conflict dat gaat over grond langs het spoor in heel Nederland.
De eigenaar van de grond is Rail Side. Dat vastgoedbedrijf bezit in heel Nederland 1200 hectare grond naast het spoor. Volgens Willem Tulling van het vastgoedbedrijf gebruikt ProRail bijna de helft van deze grond zonder te betalen en zonder toestemming.
"De prijs varieert van 1 tot 30 euro per meter. Zeg het is gemiddeld 10 euro, dan gaat het al om 55 miljoen euro dat ProRail ons schuldig is", zegt Tulling. Er is een raamovereenkomst gesloten met ProRail, maar Tulling zegt dat ProRail die vaak negeert.

RECHTSZAAK

De voetgangersbrug in Baarn is de druppel voor Rail Side. ProRail moet eerst enkele duizenden euro's overmaken voordat ze de grond mogen gebruiken. ProRail stapte daarop naar de rechter, maar volgens Rail Side is dat kort geding donderdag verloren.
ProRail gaat de brug zaterdag sowieso plaatsen. De planning heeft maanden gekost en het treinverkeer wordt daarvoor stilgelegd. "We hebben de grond daarvoor niet nodig. De aannemer komt via het spoor", zegt een woordvoerder. Rail Side zet een deurwaarder in om te voorkomen dat de aannemer van ProRail inderdaad niet op de grond komt.
Het pad naar de brug toe kan ProRail nog niet aanleggen zolang het conflict met Rail Side nog speelt. "Daarom kunnen we twee andere gevaarlijke overgangen in de bossen bij Baarn niet afsluiten", zegt de woordvoerder van ProRail. "Dat baart ons wel zorgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.