Grote bende handel nepartikelen opgerold

PROV - Bij een grote actie deze week is een bende opgerold die zich volgens het Openbaar Ministerie op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan de handel in vervalste merkartikelen. In totaal werden vijftien verdachten opgepakt. Van hen zijn er elf weer vrij. Meer arrestaties en invallen sluit het OM niet uit.
Door heel Nederland, ook in de provincie Utrecht, zijn meer dan vijftig opslagplaatsen en zes woningen doorzocht. Daarbij zijn ruim 100.000 stuks kleding, parfum, horloges, schoenen en tassen in beslag genomen en 4.200 losse
merkemblemen.

EXPLOSIEVEN

Maar er werden ook explosieven, zwaar vuurwerk, vals geld, gestolen goederen, waterpijptabak (1.360 kilo), (nep)wapens, 8,5 kg hennep en benodigdheden voor een kwekerij gevonden.
Ook werden er duizenden merkvervalste sigaretten en racefietsvelgen in beslag genomen. De spullen vertegenwoordigen een geschatte waarde van ruim vier miljoen euro. De vervalste artikelen zijn vernietigd.
Het OM heeft verder beslag gelegd op een aantal panden. Dat gebeurde ook met meer dan 55.000 euro aan contant geld, auto's en een aantal bankrekeningen van de verdachten.

BAZAAR

Een van de grote acties werd zaterdag uitgevoerd 'rondom' de Beverwijkse Bazaar. Er lopen onderzoeken naar de op deze bazaar te koop aangeboden artikelen. Inmiddels is volgens het OM vastgesteld dat meerdere ondernemers daar merkvervalste kleding, tassen, parfums en schoenen hebben aangeboden.
Van de elf vrijgelaten verdachten moet er een aantal voor de rechter verschijnen. Anderen hebben een taakstraf of geldboete gekregen.

BIJEENKOMST

Het OM gaat een bijeenkomst houden voor bedrijven die opslagruimten verhuren. Verdachten van de handel in vervalste merkartikelen maken hier namelijk veel gebruik van. "Zij worden nader voorgelicht over

hoe zij dit soort criminaliteit mee kunnen helpen voorkomen."
Volgens het OM heeft de handel in nepartikelen niet alleen ernstige economische gevolgen. Ze kunnen ook gevaarlijk voor de gezondheid zijn. "Denk aan het gebruik van medicijnen, parfums of cosmetica waarbij giftige stoffen worden gebruikt, of gebrekkige auto- en fietsonderdelen."
Ook wordt er op gewezen dat producten op een
ondeugdelijke manier kunnen zijn gemaakt

Grote bende handel nepartikelen opgerold (Bron: Functioneel Parket)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.