Vicepremier Asscher: Vechtpartij Overberg onacceptabel

UTRECHTSE HEUVELRUG - Vicepremier Lodewijk Asscher vindt het gedag van de jonge asielzoekers die hebben gevochten in het asielzoekerscentrum in Overberg onacceptabel. Hij zegt dat de massale vechtpartij niet bijdraagt aan het draagvlak voor de opvang van asielzoekers.
Asscher snapt wel dat het verblijf in een asielzoekerscentrum soms tot spanningen leidt, maar: "Je hebt wel van elkaar af te blijven en ook van de spullen." Hij noemde het begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over de komst van asielzoekers. Maar als "we het hoofd koel houden en het hart warm", dan kan Nederland de stroom asielzoekers aan, aldus Asscher.
Staatsecretaris Dijkhoff zegt dat de vechtpartij een incident is. "Soms loopt het uit de hand. Dat hebben we weleens vaker gezien, maar is niet iets wat elke dag voorkomt. Maar iedere keer dat het voorkomt, is een keer teveel", zegt Dijkhoff tegen de NOS. Volgens hem is de instroom beheersbaar, maar is het wel 'aanpoten'.
In Utrechtse Heuvelrug willen raadsleden weten wat er precies is gebeurd. Voor de raadsvergadering van 1 oktober heeft de VVD vragen over de vechtpartij aangekondigd. De fractie vindt het azc in Overberg te groot en te onveilig voor de buurt.

GROEPEN

In de nacht van donderdag op vrijdag ging het twee keer mis in het azc in Overberg, waar ruim 200 minderjarige asielzoekers zijn ondergebracht. Rond 0.30 uur was de eerste vechtpartij. Die wist de politie te sussen, maar twee uur later kwam er melding dat er tientallen jonge asielzoekers met elkaar op de vuist gingen.
Veertig agenten, drie hondengeleiders en een politiehelikopter werden uiteindelijk ingezet om de situatie weer onder controle te krijgen. Twee mensen werden aangehouden en twee anderen raakte gewond en moesten naar het ziekenhuis. De onrust zou zijn ontstaan tijdens een voetbalwedstrijdje, waar een groep bewoners last van had.

Politiewagens en ambulances bij asielzoekerscentrum in Overberg
Staatssecretaris Dijkhoff over de vechtpartij in Overberg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.