Staatssecretaris: Proef basisinkomen vaag

UTRECHT - De plannen van gemeenten die willen experimenteren met het basisinkomen zijn nog te onduideljik. Ook gaan sommige plannen veel te ver. Dat heeft staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) gezegd.
Klijnsma sprak met wethouders uit Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen, maar is nog niet overtuigd, meldt De Telegraaf. Daarbij gaat onder meer over de hoogte van de uitkering en over het onbeperkt bijverdienen."Dat is té", zegt Klijnsma tegen de krant.
De Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) wijst erop dat de wet ruimte biedt voor experimenten. Hij wil kijken of mensen anders gaan handelen als ze anders worden benaderd. "We willen kijken of mensen dan in beweging komen."

MAANDINKOMEN

Het
is een vast maandinkomen dat door de overheid aan iedere burger zonder voorwaarden wordt verstrekt. Voorstanders zeggen dat het allerlei positieve effecten heeft. Het zou ongelijkheid bestrijden en een einde maken aan de betuttling die volgens hen nu heerst in de verzorgingsstaat.
Het zou moeten worden betaald door een herverdeling van de belastingen en toeslagen. Door het simpeler te maken zijn er ook heel veel ambtenaren niet meer nodig en dat zou ook geld sparen, zeggen de voorstanders.
De VVD in de stad ziet het plan niet zitten. "Het is gewoon gratis bijstand", zegt raadslid Judith Tielen. "En gratis bestaat niet." Utrecht kan volgens haar beter inwoners helpen om een baan te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.