Gemeente in gesprek met organisatie Pegida-mars Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht is in gesprek met mensen die op 11 oktober een Pegida-demonstratie op de Neude willen houden. Pegida is een van oorsprong Duitse bewewiging die fel tegen de islam is. De organisatie wil onder meer dat de asielwetten in Nederland veel strenger worden. Inmiddels hebben zich ook tegendemonstranten gemeld.
De demonstratie in Utrecht werd enkele weken geleden klein op de Facebook-pagina van Pegida in Nederlandaangekondigd. Inmiddels heeft de organisatie bekendgemaakt dat onder meer de omstreden Duitse Pegida-oprichter Lutz Bachman komt spreken. Onder zijn leiding liepen demonstraties in het buitenland vaak uit op rellen.
Ook zou Tommy Robinson komen spreken, een schuilnaam voor Stephen Yaxley-Lennon. Hij was in het verleden mede-oprichter van de omstreden English Defence Legue en was eerder verbonden aan de British National Party, die als fascistisch te boek staat.

VISITEKAARTJE

De organisatie wil dat de demonstratie in Utrecht netjes verloopt. "Het is heel erg belangrijk dat wij een goed visitekaartje afgeven. En niets doen dat door onze critici en/of tegenstanders tegen ons kan worden gebruikt". Daarom zijn
gesteld. Zo is gezichtsbedekking niet toegestaan en is alcohol drinken verboden.
De gemeente zegt in een reactie dat een demonstratie van een politieke organisatie alleen op uitzonderlijke gronden door de burgemeester kan worden verboden. Dan moet bijvoorbeeld de openbare orde in gevaar zijn. Wel wordt overlegd over de route en het aantal deelnemers. De organisatie moet er zelf voor zorgen dat de protestmars ordelijk verloopt.
De Internationale Socialisten hebben gezegd op dezelfde dag een tegendemonstratie te houden. De socialisten willen 11 oktober om 1 uur verzamelen op het Janskerkhof.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.