Piet Ploeg opnieuw naar ceremonie bij aankomst resten MH17

MAARSSEN - Nieuw gevonden stoffelijke resten van slachtoffers van vlucht MH17 komen met een lijnvlucht naar Schiphol. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend gemaakt. Piet Ploeg uit Maarssen, broer van een van de twee nog niet geïdentificeerde slachtoffers, zal opnieuw bij de aankomst in Nederland zijn.
Sinds mei hoorde Ploeg al geruchten dat er mogelijk nieuwe vondsten waren gedaan. Daarom betekende de officiële bekendmaking voor hem een opluchting. De Maarssenaar verloor bij de ramp zijn broer Alex, diens vrouw Edith en hun zoon Robert. Hij heeft nog altijd hoop dat het lichaam van zijn broer wordt gevonden.
Ploeg werd er eerder deze week officieel van op de hoogte gebracht dat er opnieuw menselijke resten waren gevonden van de passagiers van de Boeing 777 die op 17 juli vorig jaar neerstortte in het oosten van Oekraïne. Voor de plechtige ontvangst en een kort gedenkmoment zijn alleen de families van de ongeïdentificeerde Nederlandse slachtoffers uitgenodigd.

CEREMONIE

Het ceremonieel waarmee de overblijfselen naar Nederland komen is kleiner dan voorheen. Tot nu toe werden de slachtoffers met een militair vliegtuig naar Eindhoven gevlogen en in een speciaal konvooi naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum gebracht om te worden geïdentifideerd. Omdat na bijna een jaar 296 van de 298 passagiers waren gevonden is de ceremonie gewijzigd.
Voor het overbrengen van de stoffelijke resten, persoonlijke eigendommen en resten van het vliegtuig is een team van acht Nederlanders in Oekraïne. Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing brengen de stoffelijke resten naar Schiphol. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

EINDRAPPORT

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het neerhalen van de Boeing 777. Het eindrapport verschijnt op 13 oktober. Nederland en andere landen met slachtoffers van vlucht MH17 overwegen de oprichting van een eigen tribunaal om de daders te vervolgen.

Piet Ploeg over de nieuwe overtocht van menselijke resten van vlucht MH17

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.