RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Station Woerden beklad met leuzen tegen vluchtelingen

1/3
WOERDEN - Op ramen en muren van station Woerden zijn in de nacht van zaterdag op zondag leuzen gekalkt tegen de komst van asielzoekers. Zo staat er onder meer 'Vluchtelingen Nee' en 'Oprotten naar eigen land'. Burgemeester Molkenboer betreurt de actie.

"Mensen doen dit naar mijn idee uit gevoelens van angst en onmacht. Voor ons als gemeente zijn humanitaire overwegingen belangrijker. Gelukkig zijn heel veel mensen dit met ons eens", zegt burgemeester Molkenboer in een reactie.

Molkenboer verwacht niet dat de daders worden gepakt, maar hij hoopt wel dat tegenstanders van het gemeentelijk asielbeleid uit de anonimiteit komen. "Alleen dan kunnen we in debat met elkaar", zegt hij tegen RTV Utrecht.

De burgemeester benadrukt dat communicatie belangrijk is. Als de gemeente gaat praten over meer permanente vormen van opvang, zal hij dat ook goed communiceren, belooft de burgemeester.

Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de leuzen. De politie kon er zondagmorgen nog niets over zeggen. De gemeente heeft de leuzen laten verwijderen. De NS heeft aangifte gedaan, zegt Molkenboer.


SNELLERPOORT

De gemeente Woerden staat klaar om 150 tot 300 asielzoekers tijdelijk op te vangen in sporthal Snellerpoort. Eerder werd gezegd dat er 500 mensen naar Woerden konden komen, maar dat getal is naar beneden bijgesteld omdat de sporthal zoveel mensen niet voor 72 uur kan onderbrengen. Vooralsnog heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen gebruik gemaakt van het aanbod.

Eerder verschenen in Montfoort spandoeken tegen de komst van asielzoekers naar de gemeente. Daarop zou de burgemeester van Montfoort met de ontevreden burgers in gesprek gaan, maar volgens het comitť achter de spandoeken zijn de gesprekken afgelast.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht