Bloedrode supermaan goed zichtbaar boven Utrecht

Verschillende stadia van de maansverduistering.
Verschillende stadia van de maansverduistering. © Fred Geers
UTRECHT - Hoewel de weersvoorspellingen ongunstig waren, was de volledige maansverduistering in Midden-Nederland uitstekend te zien. Het zeldzame verschijnsel trakteerde nachtbrakers in de nacht van zondag op maandag op een koperrode 'supermaan'.
Vooraf leek bewolking roet in het eten te gooien, maar alleen in het noorden en oosten van het land ging de zogenoemde bloedmaan schuil achter een wolkendek. De verduistering begon om 2.11 uur en was volledig om 4.48 uur, omdat de aarde toen precies tussen de zon en de maan in stond. Om 7.24 uur was de maansverduistering voorbij.

BLOEDMAAN

De rode gloed van de bloedmaan ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.
De maansverduistering viel samen met een zogenoemde 'supermaan', een fenomeen dat niet vaak voorkomt. De maan staat dan relatief dicht bij de aarde en lijkt groter dan normaal. De laatste keer dat een bloedmaan en een supermaan samenvielen was in 1982. De volgende keer dat dat voorkomt is in 2033.

FOTO

Twittergebruikers lieten massaal van zich horen. Foto's en filmpjes werden enthousiast gedeeld en de woorden
,
en
waren urenlang 'trending topic'. De redactie van RTV Utrecht vraagt iedereen die dat wil foto's te delen via nieuws@rtvutrecht.nl.

Wekker zetten voor maansverduistering

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.