"Fraudeonderzoek naar celbioloog UU oneerlijk"

UTRECHT - Het onderzoek dat de Universiteit Utrecht (UU) en het beroepsorgaan voor wetenschapsfraude LOWI hebben gedaan naar plantencelbioloog Pankaj Dhonukshe is oneerlijk verlopen.
De Nationale ombudsman concludeert in een maandag verschenen rapport dat de UU en het LOWI te weinig oog hadden voor de positie en belangen van de wetenschapper. Vorig jaar werd duidelijk dat de man wetenschapsfraude had gepleegd. Hij werkte toen al niet meer voor de UU.

WEDERHOOR

De Nationale ombudsman stelde een onderzoek in nadat de bioloog verschillende klachten over de gang van zaken had ingediend. Volgens de ombudsman is het onderzoek niet eerlijk verlopen, onder meer omdat er geen hoor en wederhoor is toegepast.
Ook is Dhonukshe onzorgvuldig geïnformeerd en onvoldoende betrokken bij zijn hoorzittingen. "Daardoor heeft hij niet de kans gekregen om zijn verhaal goed te kunnen doen", zegt een woordvoerder.

SCHANDALIG

Dhonukshe zegt verheugd te zijn met de uitspraak. "Maar het is wel schandalig dat in Nederland procedures plaatsvinden die zo oneerlijk zijn en slechts het eigen belang van de betrokken instellingen dienen. Zeker als er een majeur belang van vernietiging van een zeer succesvolle wetenschappelijke carrière, zoals die van mij, in het geding is. Ik heb steeds gezegd dat de beslissing en de procedure van de Universiteit Utrecht fout was. Ten onrechte ben ik geslachtofferd", stelt de bioloog.

REACTIE

De Universiteit Utrecht laat in een reactie weten dat de eindconclusie van het onderzoek, schending van de wetenschappelijke integriteit door de betrokken wetenschapper, van kracht blijft.
"Wij zijn ons zeer bewust van de verschillende belangen die er in zulke delicate processen spelen en de mogelijke schade die dit op kan leveren voor betrokken wetenschappers. De uitkomsten van het rapport van de ombudsman, waarin hij concludeert dat de UU op bepaalde punten de wetenschapper onvoldoende op de hoogte heeft gebracht of betrokken bij het proces, nemen we dan ook ter harte," aldus de UU.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.