"Zwanendriften tijdens diensttijd niet aangetoond"

PROVINCIE UTRECHT - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) liet maandag weten dat een onderzoek naar drie muskusrattenvangers niet heeft kunnen aantonen dat ze tijdens diensttijd aan zwanendriften hebben gedaan. De drie werden eerder op non-actief gesteld.
Het onderzoek is uitgevoerd door Hoffmann bedrijfsrecherche B.V. Uit het onderzoek bleek niet dat de medewerkers tijdens diensttijd aan zwanendriften hebben gedaan of dat materiaal van De Stichtse Rijnlanden is gebruikt. De Stichtse Rijnlanden meldt dat de medewerkers wel aangeven het zwanendriften te beëindigen.
Hoffmann sprak onder andere met diverse inwoners uit de Krimpenerwaard, waaronder de dierenarts Saskia van Rooy. De medewerkers van De Stichtse Rijnlanden dagen dierenarts en klokkenluider Saskia van Rooy voor de rechter. Ze eisen woensdag in de rechtbank dat Van Rooy zich niet langer negatief over ze uitlaat op sociale media.
Het waterschap schrapte in juli de toestemming die de rattenvangers hadden om zwanen te driften. Geen enkele medewerker van het schap mag zich nog inlaten met zwanendriften, aldus HDSR. Zwanendrifters vangen de grote zwemvogels en knippen een stuk van het vleugelbot af. De zwanen kunnen daardoor niet meer vliegen. De geleewiekte vogels zijn vooral in Aziatische landen zeer geliefd als siervogels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.