Mansveld: Geen signalen financiële chaos bij ProRail

UTRECHT - Staatssecretaris Wilma Mansveld ziet "geen signalen dat er sprake is van financiële chaos'' bij ProRail. Eerder deze maand kwam naar buiten dat de spoorbeheerder voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort komt.
Ze deelt het beeld dat president-commissaris Hans Alders van ProRail schetst "dat er nog veel werk moet worden verzet'', schrijft Mansveld maandag aan de Kamer. De Kamer had om opheldering over de financiën bij ProRail gevraagd. Eerder werd bekend dat de verbouwing van het centraal station van Utrecht 53 miljoen meer kost.

OVERTROKKEN

Alders vindt de berichtgeving over de situatie bij ProRail en de verhouding met het ministerie "volkomen overtrokken''. Het geeft een "onjuist beeld''. Volgens hem is het financiële gat van bijna een half miljard het gevolg van het feit dat de overheid geen of onvolledige prijscompensatie geeft en omdat ProRail van dezelfde overheid moet bezuinigen. Hij roept de overheid op voor deze problemen samen met ProRail een oplossing te vinden.
De president-commissaris erkent dat de kwaliteit van de financiële administratie verbeterd kan worden en dat hier hard aan wordt gewerkt. Mansveld schrijft vertrouwen te hebben "dat onder de huidige leiding dit verder voortvarend wordt opgepakt''.
Mansveld ligt in de Kamer onder vuur van de oppositie. Die vraagt zich af of Mansveld de problemen bij ProRail wel de baas kan. Dinsdag praat de Kamer met haar over de situatie bij ProRail. De SP dringt aan op het aftreden van de PvdA-bewindsvrouw. Een meerderheid
voor een motie van wantrouwen is er niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.