Stichting Romeins Schip Woerden in de knel

WOERDEN - Het eindigen van de samenwerking met het Stadsmuseum bezorgt Stichting Romeins Schip Woerden flinke kopzorgen. Het museum heeft laten weten te stoppen met het aanbieden van ruimte waar gezelschappen van de stichting worden ontvangen. Reden zou zijn dat het meer geld kost dan dat het oplevert.
Vrijwilligers van Stichting Romeins Schip Woerden houden voorafgaand aan de vaartochten met twee replica's van Romeinse vrachtschepen altijd een inleidend praatje in het museum, maar kan dat komend seizoen niet meer doen.

NIEUWE PLEK

"We moeten nu zoeken naar een nieuwe plek", zegt bestuurslid Ilse Spies. "We hebben verschillende keren geprobeerd het museum op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. Dat is jammer, want het was juist zo mooi om op de bovenste verdieping van het museum tussen de Romeinse spullen iets te vertellen over de Romeinse geschiedenis van de stad."

SCHEPEN

De twee schepen van de stichting liggen tijdens het vaarseizoen in de haven van Woerden en dat zal zo blijven. Maar dan is er wel een plek nodig waar passagiers kunnen worden ontvangen. "We hebben in het Stadsmuseum verschillende digitale informatiepanelen staan. Die zijn van ons dus die nemen we mee. We proberen ook de houten modellen van de Woerdense schepen mee te krijgen. Die hebben we in bruikleen gekregen. Of het museum dan met half lege zaal achterblijft? Dat zou kunnen, maar dat is niet ons probleem."
In de loop van oktober hoopt de stichting met de gemeente andere mogelijke locaties te kunnen presenteren. Voorwaarde is wel dat het niet te duur is en groot genoeg om minimaal veertig mensen te kunnen ontvangen. De stichting wordt door vrijwilligers gerund en daardoor niet heel draagkrachtig. Als het niet lukt ruimte te vinden, wordt de stichting in het voortbestaan bedreigd. Het is niet duidelijk of de boten dan verdwijnen. "We hebben goede hoop dat we een oplossing vinden, maar het is allemaal erg onzeker", zegt Spies.
Het Stadsmuseum wil niet inhoudelijk reageren op de breuk en wil alleen kwijt dat dit seizoen netjes wordt afgesloten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.