Zorgen inwoners Soest over komst meer vluchtelingen

SOESTERBERG - Het gemeentehuis van Soest was dinsdagavond afgeladen met inwoners die zich grote zorgen maken over de komst van extra vluchtelingen naar Soesterberg. De gemeente Zeist wil het nabijgelegen asielzoekerscentrum Kamp Zeist uitbreiden en de gemeente Soest overweegt noodopvang voor langere tijd.
Zeist heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming gegeven om Kamp Zeist tot maart 2019 uit te breiden met een noodopvang voor 750 mensen. Er zitten al 367 asielzoekers. Soest onderzoekt of de opvang op de voormalige vliegbasis kan komen.
Vooral inwoners van Soesterberg vrezen de mogelijke komst van meer vluchtelingen nabij hun dorp. "Die mensen kunnen niet naar Zeist want dat is te ver weg. Die komen naar Soesterberg en die hebben we nu al rondlopen", zegt een van de inwoners tegen RTV Utrecht.
Maar ook Soesters die elders in de gemeente wonen, zijn niet blij met de plannen. Soest heeft naast Soesterberg nog drie plekken op het oog voor een opvang voor langere tijd. Eén daarvan zal uiteindelijke gekozen worden.
Tijdens de inspraakavond lieten 24 inwoners van zich horen. Zorgen waren onder meer over de veiligheid en de aantasting van de natuur. Burgemeester Rob Metz beloofde dat hij de tijd neemt om de gesprekken met bewoners aan te gaan. Een actiecomité tegen de komst van vluchtelingen pleit voor een referendum.

Zorgen inwoners Soest over komst meer vluchtelingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.