Overzicht vluchtelingenopvang provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt steeds meer gemeenten om tijdelijk vluchtelingen op te vangen. Dit is een overzicht van de ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

UTRECHT

De gemeente biedt 500 vluchtelingen noodopvang in het Beatrixtheater, voornamelijk mannen. Die opvanglocatie blijft in ieder geval tot 10 november in gebruik. Er is al een asielzoekerscentrum in de gemeente en gezocht wordt naar een plek voor een tweede. Burgemeester Van Zanen laat het Beatrixgebouw
naar aanleiding van de bestorming van de crisisopvang in Woerden. Utrecht heeft een
.

AMERSFOORT

Sinds woensdag 30 september zaten er honderd vluchtelingen in sporthal Schuilenburg. Op donderdag 8 oktober zijn ze voor een aantal weken in de Anne Annemeschool. De gemeente heeft een
.

BAARN

De gemeente ving tot zaterdag 10 oktober in
150 vluchtelingen op. De vluchtelingen zijn terechtgekomen in het Groningse Leek, waar ze langer mogen blijven.

Baarn heeft een
.

BUNNIK

De gemeente heeft eerder in 2015 met het COA gekeken naar de opvang van 500 tot 700 vluchtelingen. Toen bleek in Bunnik geen geschikte ruimte te zijn en dat was er begin september nog steeds niet. Dessalniettemin staat Bunnik "welwillend en positief ten opzichte van de opvang van asielzoekers."

BUNSCHOTEN

Bunschoten ving vanaf donderdag 8 oktober 124 vluchtelingen op in sporthal De Kuil. Het gaat om een groep vluchtelingen die eerder zijn opgevangen in Epe en Zutphen. Op woensdag 14 oktober zijn ze vertrokken naar Vriezenveen.

De gemeente heeft een
.

DE BILT

Vanaf woensdag 30 september tot en met maandag 5 oktober zaten ongeveer honderd vluchtelingen in centrum De Vierstee in Maartensdijk. Ze zijn naar een crisisopvang in Zutphen vertrokken. De hal is weer in gebruik als sportaccomodatie.

De Bilt heeft een
.

DE RONDE VENEN

De gemeente De Ronde Venen ondersteunt omringende gemeenten, onder meer Kockengen en Houten, bij de opvang van vluchtelingen. De komende tijd wordt onderzocht naar mogelijkheden om meer vergunninghouders permanent te huisvesten. Dit zijn asielzoekers die mogen blijven.

EEMNES

De gemeente werkt zeer nauw samen met Blaricum en Laren. In die laatste gemeente zijn op maandag 28 september 104 vluchtelingen opgevangen in de Klaas Bouthal, vlakbij Eemnes. De vluchtelingen zijn zaterdag 3 oktober vertrokken.

Laren heeft een
.

HOUTEN

De 171 vluchtelingen in de crisisnoodopvang in sporthal de Wetering zijn vertrokken naar de nieuwe noodopvanglocatie in het Groningse Leek, waar ze langer mogen blijven.

Houten heeft een

IJSSELSTEIN

De gemeente IJsselstein kiest voor een regionale aanpak voor de opvang van vluchtelingen. "De behoefte vanuit het COA en het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de aangeboden opvang vanuit de regio worden gevolgd. Bekeken wordt welke bijdrage IJsselstein hierbij kan leveren." In IJsselstein wordt bij een calamiteit sporthal 't Heem ingezet als noodopvang. De gemeente staat klaar om waar nodig deze locatie in te zetten voor de crisisnoodopvang van vluchtelingen.

LEUSDEN

De gemeente is één van de plaatsen naast Ter Apel waar vluchtelingen worden geregistreerd. Daarvoor zijn de vluchtelingen enkele uren in de gemeente. Eerder was er een azc in Leusden voor 350 mensen, maar die is enkele jaren geleden gesloten. Op 15 oktober kondigde de gemeente aan Woudenberg te helpen om De Camp, een centrum voor sport en cultuur, beschikbaar te maken voor maximaal 150 mensen voor crisisopvang.

Leusden heeft een
.

LOPIK

Lopik zegt dat het in noodopvang "niks kan betekenen, omdat de gemeente momenteel geen capaciteit beschikbaar heeft." Lopik zoekt wel naar mogelijkheden om meer asielzoekers met een verblijfsvergunning op te vangen.

MONTFOORT

De gemeente geeft aan dat COA geen verzoek heeft ingediend maar dat de gemeente wel heeft aangeboden vluchtelingen onder te brengen. Op dat aanbod is verzet gekomen vanuit de bevolking. Op 19 september verschenen er vlaggen met teksten als 'Eigen volk eerst'.

NIEUWEGEIN

De gemeente heeft
beschikbaar gesteld voor mensen met een verblijfsvergunning. Op die manier komt er ruimte vrij in de asielzoekerscentra voor vluchtelingen. Het pand zou in oktober worden gesloopt, maar dat is uitgesteld. Het COA heeft laten weten gebruik te willen maken van de locatie. Op maandag 19 oktober stemde de gemeenteraad in met de opvang van 140 mensen. Nieuwegein heeft een
.

OUDEWATER

Oudewater wil de reeds geplande woningbouwprojecten versneld uitvoeren. Dat bevordert de doorstroming op de woningmarkt. Daardoor komen Oudewaternaren eerder voor een sociale huurwoningen in aanmerking en kan de gemeente tegelijkertijd tussen de 40-80 statushouders huisvesten. Het op korte termijn bouwen van woonruimten met een tijdelijk karakter, sluit Oudewater niet uit.

RENSWOUDE

Renswoude is te klein om vluchtelingen zelfstandig op te vangen, maar ambtenaren worden wel uitgeleend aan buurgemeenten om daar te helpen met de opvang.

RHENEN

De gemeente Rhenen onderzoekt de mogelijkheden om twintig vluchtelingengezinnen op te vangen. Het gaat om tijdelijke en permanente plekken.

SOEST

De gemeente heeft aangeboden om extra vluchtelingen op te vangen, maar daar kwam 29 september bij de gemeenteraad veel verzet op. Soesterberg ligt vlakbij Kamp Zeist, waar al een azc voor 367 mensen is en waar Zeist voor langere tijd 650 extra vluchtelingen onder wil brengen. Soest dacht aan vier locaties voor noodopvang, waarvan een bij Soesterberg. De gemeenteraad heeft deze locaties verworpen. De gemeente onderzoekt nog wel of kleinschalige opvang in de kern Soest mogelijk is.

Soest heeft een
.

STICHTSE VECHT

Vanaf woensdag 22 september tot maandag 28 september zaten er 115 vluchtelingen in de sporthal in Kockengen. De vluchtelingen zijn verhuisd naar Wijdemeren en zijn vanaf maandag 12 oktober voor enkele maanden welkom in Crailo.

Stichtse Vecht heeft een
.

UTRECHTSE HEUVELRUG

De gemeente huisvest al twee azcs in Overberg en Leersum die propvol zitten met in totaal 875 vluchtelingen. In Overberg zijn de afgelopen tijd enkele incidenten geweest.

VEENENDAAL

De 150 vluchtelingen in Sporthal De Vallei in Veenendaal zijn maandag 5 oktober vertrokken naar sporthal De Trits in Baarn.

VIANEN

De gemeente is bereid om opvang voor vluchtelingen te verzorgen, maar daar had het COA op 30 september nog niet om gevraagd.

WIJK BIJ DUURSTEDE

De gemeente zegt dat het maximaal 100 asielzoekers wil onderbrengen. Er ligt nog geen concrete vraag van het COA.

WOERDEN

De 150 vluchtelingen die werden opgevangen in sporthal Snellerpoort in Woerden, vertrekken dinsdagmiddag 13 oktober naar een nieuwe opvanglocatie in Veenhuizen in Drenthe. De locatie in Veenhuizen is van het het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Een deel van de vluchtelingen vertrekt niet vanuit Woerden, maar vanuit Leusden naar Veenhuizen. Ze gingen daar eerder op dinsdagmiddag naartoe voor identificatie.

Sporthal Snellerpoort werd begin oktober belaagd door zo'n twintig mensen met bivakmutsen op. Ze gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver. Ze zijn opgepakt.

WOUDENBERG

Op 15 oktober kondigde de gemeente om De Camp, een centrum voor sport en cultuur, vanaf begin november ter beschikking te stellen voor kortdurende opvang voor maximaal 150 mensen. Woudenberg krijgt daarbij hulp van buurgemeente Leusden.. De gemeente gaf eerder al aan dat veel inwoners al betrokken zijn bij de opvang in de acz's in de nabijgelegen dorpen Overberg en Leersum in de Utrechtse Heuvelrug.

Woudenberg heeft een
.

ZEIST

140 Vluchtelingen hebben twee weken in sporthal Dijnselburg gezeten. Ze zijn daar vrijdag 2 oktober vertrokken. In de gemeente is verder al een opvang in Kamp van Zeist voor 367 vluchtelingen, waarvan een deel het land moeten verlaten. Zeist wil in het
650 asielzoekers extra voor langere tijd onderbrengen. Daartoe is toestemming gegeven aan het COA.

21-10: Overzicht vluchtelingenopvang provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.