Albert Heijn houdt vast aan Zwarte Piet

© ANP
UTRECHT - Zwarte Piet blijft zichtbaar in de winkels van Albert Heijn, meldt de NOS. Wel kunnen de supermarktmanagers bij de aankleding van hun winkel rekening houden met lokale voorkeuren. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de traditionele Zwarte Piet in de grote steden minder nadrukkelijk aanwezig is dan buiten de randstad.
Albert Heijn zegt het "oprecht vervelend" te vinden dat de culturele gebruiken "rondom het geliefde sinterklaasfeest" kwetsend kunnen zijn. Maar omdat Zwart Piet volgens het supermarktconcern nu eenmaal onderdeel is van de sinterklaascultuur, heeft Albert Heijn besloten hem niet uit de winkels te weren. "Je kunt het niet iedereen helemaal naar de zin maken", zegt een woordvoerder tegen de NOS.
Eerder maakte Jumbo bekend door te gaan met Zwarte Piet, maar in zijn winkels ook witte pieten te laten zien. Detailhandel Nederland doet mee aan het rondetafeloverleg van Sociale Zaken over de invulling van het sinterklaasfeest. Albert Heijn denkt niet dat daardoor dit jaar nog iets verandert, ook omdat het assortiment ver van tevoren is ingekocht.
Gisteren besloten de openbare basisscholen in Utrecht Sinterklaas te vieren zonder Zwarte Piet. .

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.