Gemeenteraad Soest: Plan noodopvang Zeist te grootschalig

SOEST - De gemeenteraad van Soest heeft donderdagavond bijna unaniem gestemd tegen de komst van een noodopvang voor 750 vluchtelingen in de gebouwen van het voormalige Militair Luchtvaart Museum in Zeist. Met minder vluchtelingen zou het dorp wel akkoord gaan.
Zeist sloot over de noodopvang vorige week een overeenkomst met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar het dorp Soesterberg moet de lasten dragen aangezien het museum op de grens van dat dorp staat. Het centrum van Zeist ligt op kilometers afstand.
Het COA wil de leegstaande museumhallen tot maart 2019 gebruiken. Omdat er in de buurt van de beoogde noodopvang ook al een asielzoekerscentrum is voor 350 mensen, zouden de 6500 inwoners van Soesterberg met 1100 vluchtelingen in hun dorp te maken krijgen. Dat is te veel, vonden de Soester fracties. Volgens hen is er geen draagvlak voor zo'n noodopvang.
Eerder donderdag maakte het college van B en W al bekend tegen de plannen van de buurgemeente te zijn. Zowel het gemeentebestuur als de gemeenteraad benadrukken niet tegen de opvang van asielzoekers te zijn.

GEPASSEERD

Soest voelt zich gepasseerd door Zeist. Er valt volgens de fracties wel te praten over een noodopvang in het oude museumcomplex als er veel minder dan 750 mensen komen en als de opvang niet jarenlang in gebruik blijft. Burgemeester Metz moet van de raad opnieuw in gesprek met Zeist en het COA.
Alle fracties, behalve die van de PvdA, hebben ook vier beoogde locaties voor een azc in Soest van tafel geveegd. Er is wel plek voor asielzoekers in bestaande panden, maar dan moet er elders ook een grote, regionale opvanggelegenheid zijn.
Zeist had de afgelopen twee weken ook een crisisopvang voor vluchtelingen in een sporthal. Daar komt vrijdag een einde aan. De bewoners gaan naar een nieuwe crisisplek in het Overijsselse Hardenberg, laat de gemeente weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.