"Volwassen vluchtelingen moeten orde herstellen in azc Overberg"

OVERBERG - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil mogelijk volwassen asielzoekers toelaten in het azc (asielzoekerscentrum) in Overberg. Momenteel verblijven alleen minderjarige vluchtelingen in het azc, waar vorige week twee geweldsincidenten waren.
Het idee is dat aanwezigheid van volwassenen de rust enigszins laat terugkeren in de opvang. De gemeente Utrechtse Heuvelrug overweegt het voorstel.
"Daarmee creëer je mogelijk dat je een soort vader- of moederfiguur op het azc introduceert", legt wethouder Veldhuizen uit. "We gaan overleggen met de buurt."

BEWONERS

De bewonersvereniging van Overberg wil graag meedenken over het plan. "Op zich ben ik het met de stelling eens dat mogelijk daardoor de spanning iets weggenomen kan worden", zegt voorzitter Frits Westendorp.
"Maar alleen als het ook betekent dat er meer jongeren uit het azc weggaan." De bewoners willen niet dat het totale aantal asielzoekers in het dorp stijgt.
Volgens de gemeente is het in totaal negen keer gebeurd dat de politie moest uitrukken naar het azc, dat sinds eind 2014 open is. De bewonersvereniging vindt dat heel veel, maar wethouder Veldhuizen ziet geen reden tot extra veiligheidseisen of maatregelen.

GEWELDSINCIDENTEN

Vorige week ging het twee keer mis in het azc. De eerste keer ontstond een knokpartij na een potje tafelvoetbal. Zes mensen raakten daarbij gewond. De tweede keer hinderden twee asielzoekers het werk van ambulancemedewerkers die probeerden een meisje te helpen dat onwel was geraakt.

Politici in Utrechtse Heuvelrug vergaderden over de incidenten bij azc Overberg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.