RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Split030 in actie tegen opsplitsing van woningen in Utrecht

1/3
UTRECHT - Split030 heeft donderdagavond op het stadhuis in Utrecht een visie op het splitsing- en omzettingsbeleid aangeboden aan de gemeenteraad en wethouder Paulus Jansen. De groep bewoners is het zat dat veel huizen in de stad worden verbouwd tot meerdere woningen.

De gemeente wil de regels voor het ombouwen van huizen tot meerdere woningen aanscherpen. Zo moet er geluidsisolatie zijn en gelet worden op de fietsenberging. Die regels gelden alleen niet voor panden met een waarde van boven de 400.000 euro. Split030 ziet dit liever anders.

In de Zeeheldenbuurt is volgens bewoner Werner Sikken 30 procent van de panden omgebouwd tot meerdere woningen. Sikken: "Het leidt tot overlastproblematiek, de leefbaarheid komt onder druk te staan. Het gaat om de balans. Het is niet erg dat er studenten zijn. Alleen als het er teveel zijn, met wie moeten we dan nog afspraken maken?"

Bewoners maken zich ook zorgen over de huizendoorstroom in Utrecht. Sikken: "De starters van nu zoeken straks een grotere woning in de stad. Dat kan door het opsplitsen van huizen niet meer. De gemeente verliest een belangrijk deel van zijn toekomstige burgers."

Oppositiepartij PvdA wil met de visie van de bewoners aan de slag. Raadslid Bulent Isik: "Binnen nu en twee weken gaan we met elkaar in gesprek om te kijken hoe wij hierop kunnen reageren." Op 1 januari moet het nieuwe splitsings- en omzettingsbeleid af zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht