Zwarte Pietcentrales in regio verzetten zich tegen gekleurde Piet

PROVINCIE UTRECHT - De meeste Zwarte Pietcentrales in de provincie Utrecht zijn niet van plan gekleurde Zwarte Pieten te leveren voor het Sinterklaasfeest. Dat blijkt uit een rondvraag van RTV Utrecht onder zeven verschillende Sinterklaas- en Zwarte Piet-centrales in de regio.
Op de vraag of de centrales dit jaar ook geschminkte Pieten met een kleurtje leveren, in plaats van de omstreden Zwarte Piet, antwoordden de meeste centrales dit niet van plan te zijn. Een enkeling is op zich bereid dit wel te doen, maar zegt dat er geen vraag is naar kleurrijk geschminkte Pieten. Uit het merendeel van de reacties blijkt dat bij de meeste centrales veel weerstand bestaat tegen het idee van een groene, rode, blauwe of gele Piet.
Zo zegt Sinterklaas Club Amersfoort 'nooit' gekleurde of alternatieve Pieten te gaan leveren. En ook de Pepernotencentrale, actief in Rhenen en omgeving, doet niet aan gekleurde Pieten. De Rhenenaren houden zich vast aan de 'oer Hollandse traditie' maar benadrukken dat de Pieten niet zwart maar bruin zijn, geen grote rode lippen hebben of oorringen dragen en geen gebrekkig Nederlands spreken.

ROE

Ook de Zwarte Pieten in Utrechtse Heuvelrug blijven zwart, of liever gezegd: bruin. "Zwart zijn wij al jaren niet meer en de oorbellen, roe en de zak kennen wij ook al jaren niet meer," aldus een woordvoerder van het Sint & Pietengilde in Utrechtse Heuvelrug. Hetzelfde geldt voor de onafhankelijk in te huren Zwarte Pieten van 2pieten.nl (voor Leersum en omgeving) die ook bruin blijven.
Overeem Entertainment in Veenendaal zegt dit jaar niet gevraagd te zijn om anderskleurige Pieten te leveren. De eigenaar is daar blij mee: hij zou het niet leuk vinden om met Kleurpieten op pad te gaan. Als dat zou moeten, zou hij er zelfs mee stoppen. Ook Sinterklaascentrale Soest zegt niet gevraagd te zijn om gekleurde Pieten te leveren. Mocht dat gebeuren, dan is de centrale wel bereid dit te doen.

MENGELING

Binnen de Sinterklaasreserveerlijn in Utrecht is er geen eenduidigheid over het helemaal overstappen op gekleurde Pieten. Een woordvoerder is daarom voor het invoeren van een mengeling van zwarte, bruine en witte Pieten. In het verleden heeft de club ook al eens gewerkt met gekleurde Pieten. Volgens de woordvoerder 'hoorde je daar geen kind over' en is 'dit probleem een probleem van volwassenen'.

Sint van Utrechtse Heuvelrug over gekleurde Pieten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.