Vluchtelingen langer in Amersfoort, Houten, Maartensdijk

AMERSFOORT - Vluchtelingen in Amersfoort, Houten en Maartensdijk mogen langer blijven dan de 72 uur die voor crisisopvang staat. Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft nog geen nieuwe plek gevonden. Dat betekent dat sporthallen Schuilenburg, De Vierstee en De Wetering dit weekend niet beschikbaar zijn voor sportwedstrijden.
Houten zegt dat de verlenging tot dinsdag duurt. Amersfoort heeft van het COA het verzoek gekregen de sporthal tot donderdag als crisisopvang in gebruik te hebben en De Bilt laat de asielzoekers tot maandagmiddag in Maartensdijk bivakkeren.

KANTTEKENINGEN

In Maartensdijk verloopt de opvang naar wens, schrijft burgemeester Gerritsen. "De vluchtelingen voelen zich welkom, er zijn veel vrijwilligers uit de gemeenschap actief om de opvang in goede banen te leiden en de omgeving reageert, ondanks dat er ook kritische kanttekeningen zijn, overwegend begripvol en positief."
Ook in Amersfoort zijn er veel mensen in touw om de vluchtelingen te helpen. "De plotselinge komst van 100 mannen, vrouwen en kinderen naar de sporthal heeft natuurlijk ook vragen en zorgen opgeroepen", zegt het gemeentebestuur.
In Houten laat het gemeentebestuur weten dat de Welkom Winkel voldoende kleding heeft. "Denk dan ook eens aan de kledingbank aan de Peppelkade in Houten. Zij geven kleding weg aan mensen die het financieel moeilijk hebben." Aan weekendtassen is wel grote behoefte.

VERHUIZEN

Eerder verlengden de gemeenten Stichtse Vecht en Veenendaal de crisisopvang al. COA kampt met het herbergen van de vluchtelingen. De doorstroom naar asielzoekerscentra stokt en sommige vluchtelingen zijn al voor de derde keer verhuisd naar een andere sporthal.
Het voortdurende gesleep met vluchtelingen is veel gemeenten inmiddels een doorn in het oog. Tien gemeenten in de Gooi en Vechtstreek zoeken naar een permantere plek, onder meer voor 104 vluchtelingen die eerder in Kockengen werden opgevangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.