Felle kritiek uit Utrecht op rechtspraak

UTRECHT - Rechters en advocaten in de regio Utrecht hebben felle kritiek op de ontwikkeling van de rechtspraak. Dat blijkt uit een rapport van de Utrechtse rechtbank en de Universiteit Utrecht.
In het rapport wordt in scherpe bewoordingen gesproken over de politieke sturing bij rechters en de zorgen die zij hebben over de roep om strengere straffen. Ook vinden de rechters dat ze te hard moeten werken. Een van de oorzaken zijn de vele veranderingen in het strafrecht van de laatste jaren, waardoor het strafrecht soms zelfs "onhanteerbaar'" is geworden.
Ondanks de felle kritiek van zijn personeel denkt de president van de Utrechtse rechtbank, Van Veen, dat er al heel wat is gedaan om de werkdruk te verminderen.
De Utrechtse advocaat Ausma werd ondervraagd voor het onderzoeksrapport. Hij vindt dat de Utrechtse rechters vaak te snel en zodoende onzorgvuldig werken, dit om de normen van het ministerie te halen. En het halen van die norm is volgens Ausma nodig, omdat er anders minder rijkgeld naar de rechtbank komt.
Nooit eerder uitten rechters en de advocaten zich zo fel over de ontwikkeling van het strafrecht. Volgens hen raakt het "de wortels van het rechtsbestel en de rechtsstaat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.