Vogelaars vroeg uit de veren voor telling

ZEIST - Duizenden vogelliefhebbers gaan er zaterdag in alle vroegte op uit om trekvogels te tellen. De jaarlijkse peiling maakt deel uit van een Europees onderzoek naar de stand van de trekvogels.
Begin oktober is volgens Vogelbescherming Nederland in Zeist de ideale periode om de trek in kaart te brengen. "Vanuit het hoge noorden komen broedvogels aan om bij ons te overwinteren", aldus de organisatie.

ROOFVOGELTREK

,,Zo zijn er al heel wat kramsvogels, kruisbekken, zwarte mezen en sijzen in ons land gearriveerd. Ook de roofvogeltrek komt op gang. Vogels die hier de zomer hebben doorgebracht zakken nu af naar zonnigere gebieden,' zegt de natuurorganisatie.'
De vogelaars trekken voor zonsopgang de velden in voor het onderzoek. Door heel Nederland staan ruim 175 telposten. In totaal doen dit jaar 38 landen mee aan de telling. Alle gegevens van het internationale onderzoek worden uiteindelijk opgeteld door de Vogelbescherming Nederland.

RECORDAANTAL

Vorig jaar werden in Nederland een recordaantal van ruim 1,4 miljoen vogels geteld, verdeeld over 208 soorten. In heel Europa werden toen meer dan 7,4 miljoen vogels geteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.