Spreeuw meest gezien op vogelteldag

ZEIST - De spreeuw was zaterdag op de landelijk vogelteldag de vaakst getelde vogel; 50.990 keer. De vink (27.325) en kolgans (25.032) stonden op de tweede en derde plaats, meldde Vogelbescherming Nederland in Zeist.
Duizenden vogelaars telden in het hele land op ruim 150 locaties. Deze jaarlijkse peiling maakt deel uit van een Europees onderzoek naar de stand van de trekvogels, waaraan 39 landen meededen.
In Nederland telden de vogelaars 216.583 vogels. Er werden 177 soorten waargenomen. Het goede zonnige weer en wind uit het noordoosten was het ideaal trekweer voor vogels. Maar ze vlogen op grote hoogte om grote afstanden te kunnen afleggen. Ze vlogen te hoog om goed te kunnen tellen.

ZUIDWAARTS

Er werden vooral grote aantallen vogels gespot die in ons land blijven overwinteren, zoals de spreeuw, vink en kolgans. Een groot deel van de spreeuwen blijft de komende maanden hier. Een ander deel gaat door naar Engeland of trekt verder zuidwaarts.
Er waren dit jaar weer enkele bijzondere waarnemingen, waaronder dertien rode wouwen, zes bladkoningen, vier roodkeelpiepers en negen Europese kanaries.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.