Amersfoortse familie vangt 19 demente ouderen op

AMERSFOORT/VLEUTEN - Emiel en Diane de Jong uit Amersfoort willen een gastenhuis openen in Vleuten. Het verblijf is bedoeld voor negentien demente ouderen. Deze groep gaat in appartementen wonen in een complex waar de familie zelf ook gaat wonen.
De gezinsleden zullen weliswaar een eigen voordeur hebben, maar ze kunnen ook binnendoor in het gastenhuis komen. "De zorgkosten worden gedekt door de PGB. De ouderen betalen een huur die met een normaal pensioen goed te betalen is. Daarvoor wonen ze bij ons, krijgen ze eten en wordt de was gedaan," zeggen Emiel en Diane.

PERSONEEL

Het stel, dat al jaren in de zorg werkt, neemt de komende tijd gekwalificeerd personeel aan om de ouderen te verzorgen. Maar ze zijn zelf ook van plan om hard aan het werk te gaan, zegt Diane: "Als bijvoorbeeld één van de ouderen het leuk vindt om naar de bakker te gaan, dan nemen we hem of haar mee. En we willen ook met ze gaan wandelen."
Emiel en Diana zijn nu hard bezig om alle vergunningen rond te krijgen. Het gebouw moet nog gebouwd worden. Buurtbewoners worden maandagavond bijgepraat over de plannen en worden voorgesteld aan de familie. Het zorgechtpaar hoopt volgend jaar na de zomer al de eerste mensen in hun gasthuis te verwelkomen.

DAGBESTEDING

De familie wil vooral demente ouderen uit de buurt opvangen, zodat de familie en kennissen van die oudere in de buurt wonen. "Maar ook mensen die behoefte hebben aan een dagbesteding kunnen we overdag opvangen in het gastenhuis," aldus de Amersfoorters.
Emiel en Diana hebben twee tienerkinderen die het plan ook heel spannend vinden. Om de overgang van Utrecht naar Vleuten wat kleiner te maken, gaan ze nu alvast in Utrecht naar school.
Ook in andere plaatsen in Nederland staan gastenhuizen op de planning, zoals in Leusden.

Verslaggever Caroline Geijsman over het initiatief op Radio M Utrecht
Amersfoortse familie vangt 19 demente ouderen op

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.